Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Balbay'ın tahliyesi... Ve düşündürdükleri

Anayasa Mahkemesi'nin kararını müteakip Mustafa Balbay tahliye edildi. Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemelerinde yargılanan 4 BDP'li ve bir bağımsız milletvekilinin de, serbest bırakılması bekleniyor. Acaba diğer Ergenekon hükümlüsü sanıkları Anayasa Mahkemesi'nin kararı etkiler mi? Anlaşılıyor ki etkilemeyecek. Zira 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirtilen azami 5 yıllık tutukluluk süresinin aşılmadığını ve Balbay'ın 34 yıla mahkûm olduğunu hatırlatıyor. Balbay'ın milletvekili seçildiği için tahliye edildiği ortada. KCK davasından yargılanan 5 milletvekili, muhtemelen, aynı gerekçeyle tahliye edilecektir. Buna mukabil, Balyoz davasında hüküm kesinleştiği için, Engin Alan'ın bu imkândan yararlanması mümkün değildir. Zaten, Yargıtay cezasını onadığı takdirde, Mustafa Balbay'ın hem milletvekilliği düşer, hem de yeniden cezaevi yolu açılır.
Balbay'ın evine dönmesi, çocuklarına kavuşması, ben de dahil herkesi duygulandırdı. Ama bu meslektaşımızdan bir "özgürlük kahramanı" çıkarmaya gayret etmeyelim. Hem günlükleri, hem Jandarma Genel Komutanlığı'nda İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz'ün gizlice kayda aldığı görüşmeler, askerle işbirliğinin kanıtları. Şahsen, ben, bu kadar yüksek bir ceza verilmesine taraftar değilim fakat hiçbir suç işlenmemiş gibi hareket edilmesine de karşıyım. Bir zamanlar Türkiye'de, gazeteci de dahil, sivil birçok kişinin askerle birlikte saf tutması doğal karşılandığından, belki Balbay'ın bu münasebetlerini de yadırgamayanlar çıkar. Ama geçmiş dönemdeki demokrasiye aykırı fiiller, daha sonraki adımları meşrulaştırmaz. Eğer AK Parti döneminde Ergenekon ve Balyoz davaları yürütülmeseydi, bugün hâlâ yüksek yargı ve medya yedeğinde askeri vesayet bütün haşmetiyle sürüyor olacaktı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA