Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Lazer destekli dikişsiz implant uygulaması

Lazer destekli implant uygulaması öncesinde, hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusu hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu sayede ağrı hissi ortadan kalkar ve iyileşme süreci çok daha hızlı olur

Lazer kullanılarak yapılan implant minimal invaziv olarak bilinmektedir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olduğu her alanda uygulanabilir. Lazer destekli implant uygulaması öncesinde, hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusunun kalınlığı ve genişliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu uygulamada diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi, erbium, diode, nd-yag veya co2 lazerlerinden herhangi biri kullanılarak açılır. Kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra kemiğin en sert kısmı olan kompakt kısmında, erbium lazerle implant çapında bir frez açılır, implant buraya yerleştirilir. Lazer destekli implant sonrasında diode ya da nd-yag lazerlerle biostimulasyon uygulaması yapılır. Bu uygulamayla operasyon sonrasında oluşabilecek ağrı ortadan kalkar ve doku iyileşmesi hızlanır.

AVANTAJLARI

Bu uygulamalarda sadece implant uygulanacak bölgeye diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için, operasyon sonrası iyileşme süreci kısa ve hızlıdır. Erbium-YSGG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması, kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur. Lazer destekli implant uygulaması öncesi hastadan bilgisayarlı üç boyutlu tomografi alınarak kemik dokusunun yoğunluğu ve durumu öğrenilir, böylece risksiz ve yüksek kaliteli operasyon kısa sürede gerçekleştirilir. Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Colombus Bridge yöntemleri, lazer destekli uygulandıklarında açıkta yara yeri ve dikiş olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve gıda birikimini önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir. Özellikle tek diş eksikliğinde lazer destekli implant uygulamasıyla elverişli kemik bulunduğunda, dişe implant ve peşi sıra CAD-CAM yöntemiyle porselen diş uygulanarak iki saat gibi kısa bir zamanda daimi dişi de yapıştırılarak hastanın kullanımına sunulabilir.

DİKİŞSİZ İMPLANT MÜMKÜN MÜ?
Her cerrahi operasyon birtakım riskler içerir. Cerrahi operasyonlar arasında en zor olan uygulamalardan biri de kemik dokusu üzerinde yapılan cerrahi operasyonlardır. Günümüzde diş hekimliğinde yaygın bir biçimde kullanılan implant cerrahileri de aslında bu zor cerrahi operasyonlardandır. Kemik dokusunun iyileşme hızı yumuşak dokuya göre çok daha yavaştır. Örneğin tipik bir cilt yarası veya dikişi bir hafta içinde iyileşme gösterirken, kemik dokusunda bu süre üç hafta ile altı hafta arasında değişmekte, kimi durumlarda ise çok daha uzun sürmektedir. İmplant uygulaması kemik dokusuna yapılan bir cerrahi müdahale olduğu için kemik dokusunun en kısa sürede iyileşmesini ve uygulanan implanta bağlanmasını sağlamak büyük önem taşıyor. Bu nedenle bilim adamları implant cerrahisinin hastada minimum hasar ile gerçekleştirilmesini sağlayacak teknolojiler geliştirmeye çalışıyorlar. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, yaraların daha hızlı iyileşmesi için çevre dokularda da hasar olmaması büyük önem taşıyor. Yani, implant konan kemik dokusunun implantı kabul etme hızı, dişeti ameliyatı ile yaratılan hasara bağlı. Ne kadar az hasar, o kadar hızlı iyileşme demektir. İmplant uygulamasında hastanın iyileşme hızını artırmak ve hayat kalitesini yükseltmek için kesi yapılmadan implant yerleştirilmesi büyük bir aşamadır.

HEKİMLER NEDEN HâLâ KESİ AÇIYORLAR?

Hekimler sadece iki boyutlu panoramik röntgenleri kullanarak hastadaki anatomiyi tahmin etmeye çalışıyorlar. Bu yöntemle de kemik kalınlığının takılacak implanta uygun olup olmadığını görebilmeleri maalesef mümkün değil. Bu nedenle önce kemiğe ulaşana kadar cerrahi yapılıyor, kemik uygun ise implant yuvası açılmaya başlanıyor. Tabi, implant yuvasının kemik içinde hangi açıda duracağı, implantın hastanın besin çiğnemesi halinde çene kemiğinde hangi açıda bir kuvvet oluşturacağı, bunun hasta üzerindeki etkileri gibi hasta konforuna yönelik birçok kalite parametresi de hiçbir şekilde planlanmadan implant operasyonu yapılıyor. İmplant uygulamaları arasında çok büyük fark bulunmasının en önemli nedeni da aslında planlanabilecek bu tür parametrelerin ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. Artık hastanın tüm anatomik yapısını üç boyutlu olarak görebilme, ona göre plan yapabilme ve ardından da bu planı hastaya 0,1 mm. hassasiyetindeki robotik navigasyon ile uygulama şansımız var. Hastanın karşı karşıya olduğu riskleri azaltan, hekimin başarı şansını ve hizmet kalitesini artıran bu sistem, yeniliğe yatırım yapan diş hekimleri tarafından tercih ediliyor. Hastalar artık çok daha güvendeler.

BUNLARDAN ŞİKAYETÇİYSENİZ İMPLANTI DÜŞÜNÜN
Aşağıdaki sorunların bir ya da birkaçından şikayetçiyseniz implant tedavisi sayesinde tüm bu sorunlardan kurtularak uzun ömürlü ağız ve diş sağlığına kavuşabilirsiniz:
Damağınızı kaplayan protezlerle tat almakta zorlanıyorsanız,
Protezleriniz yıkanırken sık sık elinizden düşüp kırılıyorsa,
Kullandığınız hareketli protezler konuşmanızı bozuyorsa,
Yemek yerken protezlerin altına yemek artığı kaçıyor ve koku oluşuyorsa,
Dişlerinizden dolayı her istediğinizi yiyemiyorsanız,
Kullandığınız köprü ayakları ağrı yapıyorsa,
Hareketli protezleriniz her gün ağzınızın başka bir yerini buruk yapıyorsa,
Alt üst protezlerinizi yapıştırıcı olmadan kullanamıyorsanız,
Ön tek diş eksikliğinde köprü yaptırdığınızda doğal görünümün bozulacağını düşünüyorsanız,
Bir ya da birden fazla dişiniz eksikse veya hiç dişiniz yoksa,
Çenenizin arka tarafında diş eksikliği varsa,
Diş eksikliğinin sebep olduğu kemik erimesinden korunmak istiyorsanız.

STERİLİZASYON EN ÜST SEVİYEDE OLMALI
İmplant yaptıracak hastalarımıza tavsiyemiz şudur: İmplant yaptıracak hastaların implant yaptıracakları kliniğin ya da muayenehanenin mutlaka panoramik ya da ağız ve diş çevre dokularını görüntülemeye yardımcı dental tomografik görüntüleme sistemine sahip olup olmadıklarını araştırmaları gerekmektedir. Çünkü bazen bir implant operasyonu esnasında iki-üç, hatta daha fazla sayıda röntgen görüntüsü almak gerekebilmektedir. İmplant operasyonu esnasında oluşabilecek kanamaların önlenebilmesi için donanımların gerekliliği de sorulmalıdır. Sterilizasyon sisteminin en üst seviyede olmasının gerekliliği araştırılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA