Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Lazer ile ağrısız, iğnesiz ve kanamasız tedaviler

Her geçen gün gelişen teknolojiler ve değişen aletler sayesinde diş tedavileri ağrı ve acı vermekten çok uzaklaşıyor. Artık diş hekimleri pek çok tedaviyi kanamasız gerçekleştiriyor

Hava ve su spreyi ile kombine çalışan hidrokinetik lazer, birçok vakada klasik diş matkabının yerini almaktadır. Artık matkabın itici gırgır sesi yerine lazer cihazının su damlalarının sesini duyacaksınız. Bu teknoloji, vibrasyon ve basınç oluşturmadığı için vakaların çoğunda ağrı, iğne ve anestezi ihtiyacı olmayacaktır. Lazer destekli diş hekimliğinde bu teknolojinin hiçbir iğne, anestezi yapılmadan yaptığı işlevleri şöyle özetleyebiliriz:
Çürüklerin temizlenmesi
Dolgu kavitesinin hazırlanması
Gülüş hattının düzeltilmesi
Genel yumuşak doku operasyonları
Sekonder implant operasyonları
Diş etindeki koyu renkli lekelerin silinmesi
İğne ve ağrının önlenmesi
Tedavide anestezinin yarattığı uyuşukluğun önlenmesi
Kanama kontrolü
Frenektomi Lazer destekli diş hekimliğinde ayrıca lazer cihazı kullanılarak şunlar yapılıyor:
İmplant yerinin açılması
Sinüs lifting operasyonları
Kemik nakli operasyonları
Gömük diş çıkarılma operasyonları
Her türlü kemik cerrahisi
Tüm periodontal cerrahiler
Kanal tedavisi

ÇENEYE KEMİK EKLEME İŞLEMLERİ

Kemik doku uygulaması ya da greftlemenin temel amacı, mevcut ameliyat bölgesindeki kemik dokusunu korumak ya da artırmaktır. Kemik greftleme istemi genellikle diş çekimi sonrası; sinüs kaldırma, dikey ve yatay kemik büyümeleri istendiğinde ya da implant sonrası implantın ön ya da arka bölgesindeki pencere şeklindeki açıklıklarını kapatmakta kullanılır. Uygulanan kemik tozu ve membranlar vücut tarafından belli bir süre sonra eritilir ve gerçek kemik dokusuyla yer değişir. Böylelikle kemik seviyesi korunur düzeyde artırılmış olur. Diş çekimi sonrası çekim şartları kendiliğinden iyileşmeye bırakıldığında mutlaka bir miktar kayıp olur. Kemik tozu eklenerek bu erime önlenmeye çalışılır.

ÇOK KEMİK, BAŞARI DEMEKTİR!

Kemik greft ve membranları özellikle üst çene sinüs bölgelerinde yeterli dikey boyut elde edebilme adına uygulanır. Sinüs bölgesinde kemik seviyesinin artması implant başarısını ve ağızda daha uzun süre hizmet vermesini sağlar. İmplant uygulandıktan sonraki kemik açıklıklarında kullanılan şekli ise en yaygın olanıdır ve implant başarısını etkiler. Bir implantın etrafında ne kadar çok kemik varsa o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Dişeti hastalıkları sonrasında oluşan kemik defektlerinin veya diş çekimlerini takiben oluşan kret deformitelerinin yeniden yapılandırılmasında, eriyen kemiğin yerine konarak kemiğin onarılmasını sağlayan çeşitli materyaller kullanılır. Bu materyallerden en sık kullanılanları; kemik greftleri ve bunların üzerini çepeçevre saran ve sınırlandıran bariyer membranlardır.

BİYOLOJİK OLARAK UYUMLUDUR

Kemik greftleri; diş çekimi sonrasında çekim bölgesinde meydana gelen ve o bölgeye implant uygulanmasını engelleyen yatay ve dikey yöndeki kemik kayıplarını onaran blok veya toz halinde bulunan materyallerdir. Biyolojik olarak uyumlu olan bu materyallerin bir kısmı hastanın kendisinden elde edilmekte, büyük çoğunluğu ise hastadan alınan kaynak kısıtlı olduğu için diğer dış kaynaklardan temin edilmektedir. Bu kaynaklar, aynı türe ait diğer canlılar yani insan kadavraları olabileceği gibi farklı türden canlılar yani hayvanlar da olabilmektedir. Hayvan kaynaklı materyaller sığırdan ya da domuzdan çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilmektedir. Kemik kayıplarının onarılmasında kullanılan bir diğer materyal, bariyer membranlardır. Erimeyen veya eriyebilen yapılarda hazırlanan bu materyaller, tek başlarına ya da kemik greftleri ile birlikte uygulanmakta ve oldukça başarılı tedavi sonuçları sunmaktadır. Bariyer membranlar da greftler gibi sığır veya domuz kaynaklı hazırlanmaktadır.

DÖRT DAKİKA GİBİ KISA BİR SÜREDE İMPLANT UYGULAMASI YAPILABİLİR

Dişeti hastalıkları, diyabet dışında kalp-damar hastalıklarının gelişimi riskini de artırır. Kalp-damar hastalıklarından hipertansiyonu olan bireylere, uygun lokal anesteziklerin kullanımı ile stressiz bir ortamda kolaylıkla diş tedavileri uygulanabilir. Kalp hastalığı nedeniyle aspirin, plavix, komadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda ise yine hastanın tıp doktoru ile konsültasyonunu takiben yapılacak ilaç doz ayarlamaları sonrasında kan değerleri de incelenerek kolaylıkla ve güvenle diş tedavileri, implant uygulamaları; sağlıklı bir biçimde herhangi bir kanama komplikasyonu gelişmeksizin yapılabilir. Günümüzde tüm dental tedaviler ve implant uygulamaları, sistemik hastalığı bulunan hastalarda bile optimum koşullar sağlandıktan sonra güvenle ve kolayca gerçekleştirilir. Özellikle teknolojik gelişmeler sayesinde robotik implant uygulamaları ile cerrahi işlem uygulanmadan, dikişsiz ve kansız bir biçimde, implantların yerleri belirlenerek dört dakika gibi kısa bir sürede uygulamalar yapılabilir.

HASTANIN KENDİ KANINDAN TEDAVİ

Dişeti hastalıklarının sonucunda dişleri çevreleyen kemikte erimeler meydana gelmekte ve tedavi edilmediğinde bu kemik erimeleri, diş kaybı ile sonuçlanmaktadır. Bu diş çevresi kemik erimelerinin tedavisinde kemik greftleri ve membranlar kullanılır. Bu amaca yönelik olarak kullanılan bir diğer yöntem; mine matriks proteinleri adı verilen materyallerin uygulanmasıdır. Domuz embriyolarının gelişmekte olan diş tomurcuklarından elde edilen ve jel halinde bulunan bu materyal, kemik erimesi bulunan dişlerin çevresine tek başına veya kemik greftleri ile birlikte uygulanır. Son yıllarda, gerek diş çevresindeki kemik erimelerinin, gerekse çekim sonrası meydana gelen kemik kayıplarının tedavisinde hastanın kendi kanından elde edilen trombositten zengin fibrin kullanımı yaygınlaşmıştır. Hastanın kolundan alınan kandan çok kısa bir sürede elde edilen bu materyal, oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Hastanın kendisinden elde edilmesi yönüyle hastalık transferi riskinin bulunmaması ve ilave maaliyet gerektirmemesi materyalin üstün yönlerini oluşturmaktadır.

YENİ TEKNOLOJİLERLE NELER YAPILIYOR?

Lazerle dikişsiz diş eti tedavisi
Bilgisayarlı özel kameralarla alınan ölçüler sonrası telsiz ortodonti
Lazer destekli dikişsiz 'Navigasyonlu implant' uygulamaları
Tek seansta diş beyazlatma
CAD-CAM teknolojisi ile tek seansta diş renginde porselen dolgular
CAD-CAM teknolojisi ile kişiye özel estetik diş uygulamaları
Dişleri kesmeden estetik lamina uygulamaları

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA