Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Yaşa göre gülümseme çözümleri

Dişlerinizin renkleri, boyutları veya dizilim şekilleri ile ilgili endişeleriniz varsa, estetik diş hekimliği ile bu sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz

Bu haftaki yazımda sizlere 20, 30, 40 ve 50'li yaşlar için estetik diş hekimliği önerilerimi yazdım. Doğru diş hekimini seçerek, zamanında ve doğru tedaviler ile ömür boyu sağlıklı bir ağza ve dişlere sahip olabilirsiniz.

NE ZAMAN KOZMETİK DİŞ HEKİMİNE GİDİLMELİ?

Eğer dişlerinizin şekliyle, rengiyle, boyutlarıyla ya da dizilim şekliyle ilgili endişeleriniz varsa, estetik uygulamalarda başarılı diş hekimleri tercih edilmelidir.

KOZMETİK DİŞ HEKİMİ KİMDİR?

Doktorunuz, güzel bir gülüşün tamamıyla güzel dişlere, diş etlerine bağlı olduğunu bilmeli ve bunu ortaya çıkarmaya odaklanmalıdır. Ayrıca diş hekimi olmasının yanı sıra ortodonti hakkında bilgili, diş eti tedavileri, cerrahi müdahaleler, çene eklemi tedavisi ve protez diş uygulamaları konusunda yeterli olmalıdır.

20'Lİ YAŞLARDA GÜLÜMSEME ÇÖZÜMLERİ

20'li yaşlarınızda diş kaymaları, hiza bozuklukları ve renk kayıpları gibi küçük değişikliklerle karşı karşıya kalınabilir; daha öncesinde tel tedavisi uygulandıysa yeniden tel takılması gerekebilir.
DİŞLER HAREKET HALİNDE OLABİLİR: 20'li yaşların sonlarına varıldığında dişlerinizin hizaları değişmiş olabilir. Diş kaymalarının başlıca sebebi kalıtım, 20 yaş dişleri (ağız içinde sürmeleri diğer dişlerin kaymalarına sebep olur), habitüel alışkanlıklar ya da zamanından önce çekilen dişlerdir. Diş kaymaları komşu dişlerin boşluğa doğru hareket etmesi şeklinde gerçekleşir. Bu durum da aslında bir eğrinin içinden, onu oluşturan bloklardan birini almakla eş değerdir. Zaman içinde eğri, dengesini kaybederek çöker. Diş teli tedavisi görenlerin, dişlerinin ileriki dönemdeki hareketlerini engellemeleri gerekir. Bu işlem, dişlerin arkasına bonding sistemlerle tutturulan ince ve esnek metal bir telin sabitlenmesi ile gerçekleştirilir. Bu tel, en az beş yıl süreyle kullanılmalıdır. Dilin ağzın içinde ne şekilde durduğu, nerelere dayandığı ve yiyecekleri ısırma şekli de kaymaları etkiler, kayan dişleri eski hallerine döndürmek gerekir. Ayrıca yemek partiküllerinin dolabileceği ekstra boşluklar daha fazla çürük ve diş eti hastalığına yol açar. Ortodonti, şeffaf diş plakları ile ortodonti, kozmetik diş hekimliği ve köprü çalışmaları; kayan dişleri önceki konumuna getirir. Dişler yer değiştirdiyse, renkleri bozulup ufalanmaya başladılarsa, rezin yapıştırma (bonding), lamina ya da kron kaplamalarla bu görünüm iyileştirilebilir.
ŞEFFAF DİŞ PLAKLARI: Dişler aşırı derecede eski konumlarına dönmüşlerse çözüm için şeffaf diş plağı ile ortodonti gibi bir yönteme başvurulabilir. Bu işlem, dişlerin hizaları tamamıyla bozulmadan yapılırsa tedavi süresi kısalır. Şeffaf diş plakları ile ortodonti yaklaşık olarak 9-15 ay arası sürer ve bu sürede 18-30 adet hasta için özel olarak hazırlanmış şeffaf plak kullanılır. Bu işlem daha önce tel takılan ve küçük düzeltmelere ihtiyaç duyan hastalar için de ideal bir çözümdür.

30'LU YAŞLARDA GÜLÜMSEME ÇÖZÜMLERİ

KÜÇÜK KUSURLAR:
Dişlerde ayrıklık, çapraşıklık, aşınma, kırılma, kısalma, çürüme gibi sorunlardır.
BONDING: Diş çürümesi ya da herhangi bir hassasiyet yoksa anestezi gerekmez. Tek seanslık uygulamada dişlerin boyu değişmeden sadece konturları düzeltilir. Diş hekimi, dişlerin rengiyle aynı olan diş dokusuna benzer kompozit malzeme kullanır. Bu malzeme şekil verildikten sonra özel bir ışıkla sertleştirilir ve cilalanır, dişe doğal görünüm verilmiş olur. Bonding aşınabilir olduğundan sert cisimler ısırılmamalı, dişler herhangi bir nesneyi açmak için kullanılmamaldır.
KOYU LEKELER:
Dişlerin üzerinde oluşan lekelerden arınması uzun ve zor bir işlemdir, ayrıca yaşlanmayla birlikte dişlerin sinirleri büzülür ve aralarına koyu renkli dentinler dolar. Düzenli yapılan profesyonel temizlikler, lekeleri azaltır ama bu yeterli olmuyorsa, diş beyazlatma, kaplamalar ya da laminalara başvurmak zorunda kalınabilir. Dişi etkileyen iki tür leke vardır: İçten oluşan lekeler; tetrasiklin, flor renklenmeleri ya da ciddi hipokalsifikasyon (beyaz çizgiler), kaplama ya da laminalarla maskelenebilirler. Dıştan oluşan lekeler; sigara, çay, kahve, kırmızı şarap, hatta bazen ağız gargaralarının oluşturduğu yüzeysel lekeler; profilaksi ve beyazlatma yöntemleriyle giderilebilir.

40'LI VE 50'Lİ YAŞLARDA GÜLÜMSEME ÇÖZÜMLERİ

LAMİNALAR VE KAPLAMALAR:
Laminalar, özetle diş minesinin ön yüzeyini kaplama işlemidir; aşınmış dişlerin üzerine yapıştırılarak dişlerin doğal ve güzel görünmelerini sağlarlar. Doğru uygulandıklarında gerçeğinden ayırt edilmesi çok zordur. Kaplamalar ise dişi çepeçevre saran uygulamalardır. Kaplama yapılan bölgenin altındaki dişlerin çürümesi çok zordur çünkü dişler kendileri dışında bir kat desteğiyle daha korunmaktadır. Buna karşın dişlerin düzenli temizlik ve bakımları ihmal edilmemelidir. Aksi halde doğal dişlerle kaplama dişlerin bağlandığı noktalarda çürüme ve lekenmeler oluşabilir.
DİŞ GICIRDATMA: Önlem olarak, dişlerin aşınmasını engelleyecek bir ağız koruyucusu takılmalıdır. Aşınmış dişler görünüm olarak hiç estetik değildir. Ayrıca aşınmış dişler kısalmış boyutları ile birbirinden farklılaşmış görünürler ve kişileri olduklarından yaşlı gösterirler.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

DİŞ ANESTEZİSİ ACI VERİR = YANLIŞ: Diş hekimlerinin hastaların dişlerini uyuşturmak için kullandığı ilaçların içinde önceki yıllardaki yanma ve batmaya sebep olan asitler yoktur.
DİŞ İPİ DİŞ ETİNİ KANATIR = YANLIŞ: Diş eti kanamalarının asıl nedeni diş ipi kullanmamaktır; dişler diş ipi ile temizlendiğinde kanıyorsa bu diş eti iltihabının belirtisidir. Dişleri düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı bu durumu düzeltecektir.
DİŞLER ÇÜRÜRSE, TAKMA DİŞE MAHKUM OLUNUR = YANLIŞ:
İnsanların dişlerinin dökülmesinin en önemli sebebi, gerekli özeni göstermemeleridir. Bir çürüğün meydana gelmesi yaklaşık altı ay sürer, tedavi edilmezse apse oluşmasına kadar ilerler, yayılması halinde dişin çekilmesi tek çözümdür. Birden fazla diş kaybı durumunda çözüm, takma diş veya çeneye yerleştirilen titanyum implantlar üzerine uygulanan porselen diş protezleridir. Günümüz insanlarının çok büyük bir bölümü dişlerini kaybetmeye adaydır ancak yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde çözüm artık çok basittir.
TAKMA DİŞLER DOĞAL GÖRÜNMEZ = YANLIŞ: Hasta cerrahi müdahaleden çekiniyorsa, gülüşü yapaylaştırmayacak tekniklerle üretilen kozmetik takma dişler, doğal görünümlü düzgün dişlere sahip olmak için bir yöntemdir. Hastaya göre dişlerin açısı, birbirlerine göre oranları, gölgelendirilmeleri, renkleri, saydamlıkları hakkında edinilen bilgilerle onun için en kullanışlı ve gerçeğinden ayırt edilemeyen takma dişler üretilebilmektedir. Diş implantları, kullanım kolaylığı açısından hayat standardını yükseltmeye yardımcı olurlar, son derece rahat olduklarından doğal dişlerle sağlanan çiğneme konforu elde edilir. Takma dişlerse ağız içinde hareket ederek huzursuzluk, tat alamama duyguları yaşatır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA