Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Annenize ‘İstediğin her şeyi yiyebiliyor musun?’ diye sorun

Anneler Günü’nde annenize ‘İstediğin her şeyi yiyebiyor musun?’ diye sorun. Eğer cevabı olumsuzsa, hemen bir diş hekiminden randevu alın

Benim annem, güzel annem... Bizi dokuz ay karnında, üç-beş sene kucağında ve ömür boyu kalbinde taşıyan başta kendi annem olmak üzere tüm annelerin Anneler Günü'nü kutlarım. Bugün tüm SABAH Gazetesi'nin sayfalarını bana verseler ve 'Konu annen' deseler; sayfaların yetmeyeceğinin garantisini verebilirim.
Her sabah 06.00 gibi uyanıyorum. Annem ve babamla aynı binada oturduğumuz için evden çıkınca ilk annemin zilini çalıyorum. Kapıda biraz sohbet ediyorum. İşim acele değilse yapılan kahvaltı, çıkarken sarılıp öpmeler, arabaya bindikten sonra en fazla 10 dakika önce görüşen biz değilmişiz gibi gün içinde arayıp 'Ne yedin oğlum, sesin biraz kötü geliyor, işlerin nasıl?' gibi sohbetler... Bir sıkıntımız olsa hisseder ve ararlar. Anneler her şeyi görmeseler bile kalpleriyle duyarlar.
Bana okuduğum kitapların en güzelinin hangisi olduğunu sorsanız, söyleyeyim; 'Annem'dir.
Napolyon Bonapart'ın 'Bana iyi analar veriniz, size iyi vatandaşlar vereyim' sözü iyi nesiller yetiştirmenin temelinin annelere bağlı olduğunun önemini bir kere daha ortaya koymaktadır.
Şimdi hepimiz günlerdir düşünüyoruz bu güzel günde annemize ne alalım, onu nereye götürelim, beraber ne yapalım diye... Ben bu güzel günde sağlık köşemiz gereği ona hediye edeceğimiz güzel bir öpücük, sarılma ve çiçekten başka bir şeyler önereceğim.
Annenize 'Anneciğim istediğin her şeyi yiyebiliyor musun?' diye sorun. Eğer güzel annenizin cevabı aşağıdakilerden biriyse, onun için diş hekiminden randevu almanızın zamanı gelmiştir:
'Evladım, ağzımdaki hareketli protez yememi engelliyor, sert bir şeyler yiyince batıyor ve ağrı yapıyor.'
'Damağımı kaplayan protez yüzünden yediklerimden tat alamıyorum.'
'Protezlerimi yıkarken sık sık elimden düşüp kırılıyor.'
'Kullandığım hareketli protez rahat konuşabilmemi engelliyor.'
'Her istediğimi yiyemiyorum.'
'Eskiden yaptırdığım köprülerimin üzerine basınca ağrım oluyor evladım.'
'Bu takmalı çıkmalı protezler her gün ağzımın farklı bir yerine vuruyor bir tanem.'
'Protezlerimi yapışkansız kullanamıyorum.'
'Ağzımda çok eksik dişim olduğu için çiğnemeden yutuyorum yavrum.'
Düşünsenize; annenizin dişleri yapılmış ve istediği her şeyi yiyebiliyor. Konuşurken ve o güzel yüzüyle kahkaha atarken dişleri ağzından çıkmıyor; bundan güzel bir mutluluk olabilir mi? Bu tarz diş eksiklikleri ve problemleri annenizin canını yakmadan nasıl çözülür diye merak ediyorsanız, işte teknoloji gelişmelerinin sağladığı faydalar:

DİKİŞSİZ İMPLANT AVANTAJLI
Tıp alanında navigasyon sistemi olarak adlandırılan cerrahi yönlendirme sistemi; diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora bildirmekte, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol göstermektedir. Sistem, tedavi esnasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirmektedir.
Sistemin genel işleyişi hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi, panaromik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.
Navigasyonlu implant güvenilir bir yöntemdir.
Sistem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte, uygun tedaviye güvenilir şekilde ulaşılabilmektedir.
Güvenli ve hızlı bir şekilde İmplant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
Güzel annenizin dişlerinde çürük ve eksik olmayabilir ama yaşla beraber konuşurken dişlerin görünümü azalmış olabilir.
Zamanında onu çok kızdırdığınızda dişlerini sıkmaktan aşınmış olabilir.
Dişlerinin rengi sararmış olabilir.
Dişlerinin araları aşınmış olabilir.
Eski kaplamalarının dibinde grileşmeler olabilir.
Dişlerinin güzel ve sağlıklı olması güzel annenizi çok daha mutlu edecektir.
Şunu unutmayın ki; sağlıklı dişlere sahip olanlar daha fazla gülümsüyor, daha rahat sohbet ediyor. Çevrelerindeki diğer insanlarla daha kolay iletişim kurarak sosyal ortamlarda özgüvenli davranışlar sergiliyorlar.
Sevgili annelerimizin mutlu olmaları, bakın genel sağlıklarını nasıl etkiliyor.

BİR DAKİKA GÜLMEK 45 DAKİKALIK RAHATLAMAYA BEDEL
Uzmanlar gülmenin insanlar üzerinde psikolojik ve fiziksel birçok faydası olduğunu vurguluyor. İçten gelerek yapılan gülme eylemi:
Bağışıklık sistemini çalıştırıp vücudumuzun virüslerle savaşan hücrelerini artırır
Beyin üzerinde sakinleştirici etkisi vardır, vücudu rahatlatır
Sindirim sistemini çalıştırır
Gülerken yüz ve vücut kaslarımızın çoğu çalışır
Güldüğümüzde salgılanan hormonlar, bizi dinamik yapar; acı, ağrı gibi hisleri azaltır
Kan basıncını dengeler
Pozitif duyguları ön plana çıkarır
Kendine güveni artırır.
İşte size estetik diş hekimliği uygulamaları:

DİŞ BEYAZLATMA
En çok uygulanan yöntemlerden beyazlatma işlemi ile dişlerinizin doğal rengini beyazlatıp dişlerinizi daha ışıltılı bir hale getirmek mümkündür.

PORSELEN LAMİNA
Yaprak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir.

DİŞ PIRLANTASI
Diş bir miktar aşındırılarak ya da aşındırılmadan direkt olarak yapıştırılan kristaller çok rağbet görmese de uygulatmak isteyenler olabiliyor.

PEMBE ESTETİK
Estetik diş eti uygulamalarının adı pembe estetiktir. Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar.

KRİSTAL KAPLAMALAR
Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda artık kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz kristal destekli porselenler kullanıp dişin doğal yapısını birebir taklit edebilen ve ışığı geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün.

ESTETİK DOLGULAR
Günümüzde estetik dolgular çürük diş tedavisinde, amalgam dolguların değiştirilmesinde ve dişlerin formunun yeniden biçimlendirilmesinde kullanılmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA