Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sabancı: Büyük felaket geçti, sabırlı olmalıyız

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ile önceki sabah erkenden buluştuk. Günü birlik Nevşehir seyahatimiz, Sabancı Vakfı'nın hibe programından yararlanan bazı projelerin sonuçlarını ilk ağızdan dinlemek için düzenlenmişti. Küçük bir grup kadın köşe yazarının dışında, Sabancı Vakfı'ndan Hüsnü Paçacıoğlu ve Zerrin Koyunsağan, Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ve Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak bizimleydi.
Kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasına ilişkin programdan bazı projelerin sonuçlarına birazdan değineceğim. Ama önce Güler Sabancı ile ekonomiye ilişkin uçakta yaptığımız mini sohbetten notlar vermek istiyorum.
Kısa sohbetimizde Sabancı, bir yıl öncesine atıfta bulunurken sözü krize getirdi: "Bir yıl önce en büyük kriz mi diye düşünüyorduk. Ama G-20 bu korkunun da etkisiyle iyi çalıştı. Kimi hükümet erken, kimi geç kaldı. G-20 ana politikalarda birlik oldu. Şimdi görüyoruz ki dünya büyük felaketi önledi."
Ama tabii Sabancı da ciddi bir daralma yaşandığını ve tüm dünyada ciddi fazla kapasite oluştuğunu göz ardı etmiyor, şimdi daha hassas bir noktaya geldiğimizi söylüyor. Güler Sabancı'nın ekonomiye ilişkin gözlemlerini kısaca şöyle toparladım:

Sabırlı olmalıyız
"
Talepte kıpırdanma yavaş yavaş görülüyor. Ama toparlanmadan söz etmek için erken. Borsaların toparlanması, ekonominin toparlanması anlamına gelmiyor. ABD gibi ülkelerin ekonomisinde borsa önemli. Borsa toparlanınca ekonomi moral buluyor. Bizde borsaların ekonomiye etkisi az. Dolayısıyla daha sabırlı olmalıyız. Felaket önlendi ama şimdi başka konular var. Devletleşen bankalar, birçok ekonomide Çin dahil gördüğümüz ciddi destek paketleri var. Bunlardan ne zaman ve nasıl kurtulacak dünya?

IMF'den beklenen rol!

IMF ve Dünya Bankası da hemfikir ki bir model bütün ülkelere uymuyor. Zaten toparlanma da hep beraber olmayacak. Her ülkenin farklı şartları var. Kriz globaldi. Krizin daha derinleşmemesi için yapılan aksiyonlar da global olmalıydı. Ama ülkeler bazında piyasaya verilen destekler farklıydı. Farklı da olmak zorundaydı.
Şimdi de verilen desteklerin çekilmesi ülkelere göre farklı olacak. İşte bu koordinasyonu IMF yapacak. Yani devletler, piyasalara verdiği desteği çekerken IMF'ye büyük rol düşüyor. Piyasalar daha iyi regüle edilecek ama tabii sonunda piyasaların kendi dengesini bulmasına da izin verilmeli ki dengesizlikler oluşmasın. Piyasalar biraz daha regülasyon ve kontrol ile normalleşecek."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA