Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Mahbubani ve Wolf'tan neler öğrendim?

Doğuş Grubu'nun direksiyonundaki Ferit Şahenk ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen önceki gün ilginç bir konferansa ev sahipliği yaptı. İlginçti, çünkü bildiğimiz konferanslara hiç benzemiyordu.
İki konuk vardı ve ikisi de sunumunu adeta hap gibi verdi dinleyenlere. Ekonomi yazarı Osman Ulagay'ın abartısız ve de özenli moderatörlüğü sayesinde de bizler 20 dakika Singapur'un eski BM Daimi Temsilcisi olan ve Harvard'ta da ders veren Prof.Dr. Kishore Mahbubani'yi, 20 dakika da Financial Times Baş Ekonomi Yorumcusu Martin Wolf'u dinledik.
Sonra aralarında gazeteci büyüğüm Meral Tamer ve iktisatçı Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın yer aldığı birkaç isim kürsüye çıkıp, çok yerinde bulduğum sorular yöneltti. Kısa ve öz.
Bu arada salondaki herkes cep telefonlarından duyurulan bir numaraya sms ile de sorularını iletti. Hiç biri vakit almadı. Kimse sıkılmadı.
Zaten konu 'Küresel Değişimin İzinde' olduğundan ve Mahbubani'yi Doğu'nun neden yükseldiğini anlattığı, Wolf'un da batının nerde hata yaptığına dikkat çektiği için salonda bulunan iş dünyası pür dikkat bir konferans izledi.
Peki ben bu konferanstan hangi sonuçları çıkardım?
Çalkantılı bir coğrafyada bir yanda kendi iç sorunlarımız ve bir yanda da komşularımızın sorunlarıyla başımızı kaldırıp geleceğe bakamadığımız bugünlerde, iki ünlü ismin kısa ve net analizinden şu ilginç sonuçlara ulaştım:
* Evet artık Doğu'ya ciddi olarak bakmanın vakti geldi ve geçiyor bile. Batının domine ettiği bir dünyanın sonuna geldik. Ama bu demek değil ki batıya bakmaktan vazgeçelim, hayır asla vazgeçmeyelim ama Doğu'yu da görmezden gelmeyelim.
* Araştırma geliştirme deyince aklımıza Batı gelirdi hep. Oysa bu alana harcanan paralar artık Doğu'yu işaret ediyor. Avrupa 2008'de 250 milyar dolar, Amerika 380 milyar dolar bilim ve teknoloji yatırımı yaparken, Uzak Doğu'da harcanan para tarihte ilk kez 385 milyar dolarları buldu.
* Sanıldığının aksine Doğu, serbest piyasayı çok iyi anladı.
* Doğuda insanlar adeta eğitimle aşk yaşıyor.
Kullanılmamış beyinler ülkesi ve şimdi bu beyin gücü patlıyor.
* Ve unutmayın kedinin siyah ya da beyaz olması önemli değil, önemli olan kedi fareyi yakalıyor mu?
* Asyalı gençler iyimser ve kendine güveniyor.
Geleceğin kendilerine ait olduğuna inanıyor.
* Peki Türkiye ne yapmalı?
* Batıya bakmalı yine ama Doğu'yu ihmal etmeden.
* Avrupa Birliği'ne girmek belki de artık dün olduğu kadar önemli değil bugün. Ne de olsa bir çok yönüyle bir çöküşün içinde olduğu, büyük sorunlarla boğuştuğu da aşikâr.
* Ama yalnız kalmak da dünyanın sonu değil. Şayet bunun stratejisini çok iyi çizerse…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA