Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Nemrut heykelleri için ferman yayınlamadım!

Arife günü akşam üstüydü. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aradı ve Nemrut konusunda kimseye deneme yaptırtmak istemediğini söyledi. Konu şu. Ertuğrul Günay yaklaşık bir ay önce Nemrut'u dağın tepesindeki rüzgar, yaz-kış arasındaki 50 derecelik ısı farkı gibi zor hava şartlarından korumayı bir türlü başaramadığını ve bu heykeller için dünya çapında bir müze yapma fikri olduğunu, Nemrut'a da orijinallerinin bire bir kopyasını koymayı düşündüğünü söylemişti.
Dün basında ODTÜ'nün heykelleri koruyabilecekleri konusunda görüşleri yansımıştı. İşte Günay da buna kullanılacak kimyasalların etkilerinin ne olduğunun kesin olarak bilinmediği ve 2 bin yıldır orada duran bu heykellerin deneme tahtası olmasının mümkün olmaması nedeniyle itiraz ediyor.
Aslında Nemrut dağındaki heykelleri bulundukları yerde korumak en güzeli ama Bakan Günay, yıllar önce arkeolojide çözüm olarak sunulan çimentonun ve sonra epoksinin zararlarının konuşulduğunu söylüyor. ODTÜ'nün çalışmalarından söz ederken de başka bir kimyasal kullanmanın, 10 yıl sonra nasıl bir tahribat yapacağını bilemedikleri için söz konusu olmadığının altını çiziyor.
Nemrut'taki heykellerin bir kısmı kum taşından, bir kısmı da kireç taşından. Kum taşından olanlar görüntüsünü ne yazık ki çoktan kaybetmiş. Korunmazlarsa bu heykellerin bir yüzyıl daha tahrip olmadan durması mümkün değil gibi görünüyor.
Nemrut konusunun tartışılmaya başlanması çok iyi aslında. Zaten Bakan Günay da bu konunun bir düşünce olarak konuşulduğunu, herhangi bir adım atılmadığını söylüyor. Kim bilir bu tartışmalardan belki farklı koruma yöntemleri ortaya çıkabilir ya da Günay'ın bana daha önce söylediği, 4 yıldır 1 tek adım atamadığı korumayla ilgili harekete geçilir.
Peki arkeolojik eserlerin bulundukları yerden taşınmasına itiraz edenler ne kadar haklı? Bakan Günay, "Peki o zaman dünyanın pek çok yerinde arkeoloji müzelerine ne gerek vardı. Yapılar tabii ki yerinde korunur. Ancak taşınabilir eserler müzelere taşınır. Bakın Atina'da Akropolis'in altında dev bir müze bu yüzden var. Efes'in kalıntılarının bir kısmı Viyana Müzesi'nde bir kısmı da Efes Müzesi'nde. Nemrut'taki heykellerin yerine bire bir kopyalarını koyabiliriz." diyor.
Bakalım, "Ben ferman yayınlamıyorum, benim gibi düşünen arkeoloji profesörleri var" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut konusunu nasıl formüle edecek, merakla bekliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA