Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Vodafone Türkiye 'Teknolojide Kadın Hareketi'yle BM'de

Başta kadına karşı şiddet ve cinsiyet eşitliği olmak üzere kadın sorunlarının tartışıldığı en etkili platform olan Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında Türkiye hem devlet hem özel sektör düzeyinde çok güçlü bir katılım gösterdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve ekibi bir toplantıdan diğerine koşturdu. Katılan bir çok ülke bakanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve Türkiye'de özellikle şiddet gören kadınlar için atılan adımları anlattı durdu. Yeterli mi? Değil elbette ama müthiş bir çaba olduğunu görmemek de imkansız.
Özel sektöre gelince Birleşmiş Milletler'de "örnek proje" olarak öne çıkan "Teknolojide Kadın Hareketi" hem projenin sahibi Vodafone Türkiye'ye hem de 20 işkadınıyla toplantılara katılan Kadın Girişimciler Derneği'ne (KAGİDER) ne yaptıklarını anlatmak için altın bir fırsat sundu. Bakan Fatma Şahin ile birlikte dünyanın dört bir yanından gelmiş sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütlerinin temsilcileriyle dolu salonda, Birleşmiş Milletler Vakfı CEO'su Kathy Calvin açılış konuşmasını yaparken, küçük dahi olsa teknolojik bir dokunuşun kadın hayatını nasıl kurtardığını bildiklerini ve Vodafone Vakfı'nın bu konudaki çalışmalarının kadınları zor hayattan çekip çıkardığını anlattı.
Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, moderatörlüğünü Newsweek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tina Brown'ın yaptığı toplantıda, Türkiye'de şimdiye kadar Ankara, İzmir, İstanbul, Samsun ve Gaziantep'te 1300 kadına ulaştıklarını ve onlara teknoloji okur- yazarlığı, kişisel gelişim, satış ve pazarlama teknikleri ile girişimcilik eğitimleri verdiklerini söyledi. Vodafone Vakfı Başkanı Andew Dunnet, bir cep telefonu ya da benzer bir cihaz ile şiddet gören kadının yardım çağırabileceğini ve de banka hesabı dahi olmayan dünyadaki pek çok kadının iş kurup cep telefonu kanalıyla işleri nasıl yürütebileceğini örneklerle anlattı.
Serpil Timuray, erkeklere oranla kadınların cep telefonu kullanma oranının 300 milyon daha az olduğunu , Türkiye'de 7.5 milyon kadının cep telefonunun olmadığını hatırlatarak, bu rakamların kadın lehine değişmesiyle kadının aslında hayatını kurtaracağına vurgu yaptı. Ne de olsa yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 85'i cep telefonu sayesinde kendilerini hem daha güvende hem de daha bağımsız hissettiklerini söylüyor. Vodafone Türkiye'nin BM'deki toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Sorunları Sekreterliği ve Teknoloji Baş Danışmanı Ann Mei Chang de dünyada kadının hayatının teknolojik dokunuşlarla nasıl değiştiğine ilişkin örnekler anlattı.

Türkiye Vodafone Vakfı'nın Aile ve Sosyal Politikalar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları'nın himayelerinde; KAGİ- DER ve TBV işbirliğiyle hayata geçirdiği "Teknolojide Kadın Hareketi Projesi" New York'ta tanıtıldı. Proje, BM Kadın Statüsü Komisyonu Toplantısı'ndaki panelde örnek başarı hikâyesi olarak gösterildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA