Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sabancı'nın perakende atağı!

Mayıs ayıydı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte Boston'da Harvard Üniversitesi'nde geleneksel Sabancı mezunlarının buluşmasında bir araya geldik.
Tesadüf bu ya tam da Carrefour'da hakim ortak olduklarını duyurdukları günün ertesi gününe rastladı bu buluşma.
Perakendede yaşanan bu son gelişme hepimizi şaşırtmıştı açıkçası. Ne de olsa daha 6 ay öncesine kadar Sabancı Grubu, Carrefour'daki Fransız ortağından sıtkının sıyrıldığı görüntüsü veriyordu. Fransız ortaklarıyla iş konusunda anlaştıkları düşünülümezdi. O nedenle piyasada hep Sabancı Carrefour'dan çıkar, Fransızlar da hakim ortak olur diye bakılıyordu. Ama öyle olmadı. Sabancı, yönetimi de hissedarlığını da güçlendirerek Fransızlar'ı devre dışı bıraktı.
Güler Sabancı'ya Harvard'da "Nasıl da çalım attınız böyle. Hiç beklenmiyordu" diyerek Carrefour konusundaki kararlarıyla ilgili yorumlarını almaya uğraştım ama ser verip sır vermek istemedi ve sadece manalı gülümsemekle yetindi.
O sırada Harvard'ta dikkatimi başka bir durum daha çekiyordu. O da Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane'nin eğitim için Boston'da bulunmasıydı. Harvard Business School'un en önemli programları arasında gösterilen ve dünyadan üst düzey yöneticilerin katılabildiği 2 aylık yöneticilik programına katılıyordu Nane ve açıkçası Bülent Eczacıbaşı, Güler Sabancı gibi patronların katıldığı bu tarz pahalı programlara Türkiye'den pek de yönetici gönderme alışkanlığı olmadığı için bu karara şaşırmıştım.
Denen oydu ki bu programa katılan yöneticiler hayatlarında bir yol ayrımına geliyorlardı hep. İstatistiğini bile tutmuşlardı. Ya kendi işini kuruyorlar ya da çok daha önemli bir pozisyona getiriliyorlardı.
Aynen orada duyduğum gibi de oldu. Nane Türkiye'ye mayıs ayının son günlerinde döndü ve çok geçmedi Sabancı yönetimi onu perakendede gözbebekleri haline gelen Carrefour'un başına genel müdür olarak atadı.
Öyle hissesiyorum ki Sabancı Grubu, Carrefour'da büyük oynayacak. Yarın öbür gün Migros'u dahi satın aldığını duyarsam şaşırmayacağım. Seçenekler arasında olduğunu Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer 'satın alma fırsatları' arasında daha önce saymıştı.
Zaten dün bizim gazetede okumuşsunuzdur. Migros'un sahibi BC Partners, şirketin stratejik seçenekleri için JP Morgan ve Bank of America'ya yetki verdi. Sabancı'nın perakendede ne kadar büyük oynayabileceğini sanıyorum çok yakında göreceğiz.
Böylesi büyük adım atarken yönetici en önemli konudur ve sanıyorum Sabancı bu konudaki yatırımını çoktan yaptı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA