Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Singapur F1'in enerjisi 2017'ye kadar Türkler'de

Şehirde sadece Formula 1 yarış otomobillerinin sesinin duyulduğu günlerde Singapur'dayız. Etraf çok canlı. Sadece geçen yılki yarışlar esnasında yapılan harcamalardan Singapur ekonomisine 450 milyon dolarlık katkı olduğunu duyunca F1'i kaçırdığımıza bir kez daha üzülüyorum.
Dünyada tek gece yarışının yapıldığı ülke olan Singapur'da 3 gün süren yarışların yapıldığı caddeler gündüz aydınlığında kesintisiz elektrikle aydınlatılıyor ve bu enerji de 2012'den itibaren bir Türk jeneratör üreticisi olan Genpower tarafından sağlanıyor.
F1 yarışlarının aydınlatılması daha önce İspanyol ve İtalyan firmaları tarafından yapılmış.
Ancak 2 yıl önce iş görüşmeleri için Singapur'da bulunduğu sırada akşam dışardan gelen sesi merak edip de otelin balkonundan aşağıya bakan ve o sırada yarış pistindeki jeneratörleri görerek 'neden biz yapmayalım' diye düşünen Genpower'ın kurucusu Müjdat Uslu'nun hamlesiyle diğer ülkeler devre dışı kalmış.

Tüm ekibi transfer etti!

Ankara'da ve Çin'de jeneratör üreten Uslu ve Uzakdoğu'daki ortağı Bahadır Çelim'in F1 işini 3 yıldır kesintisiz yapan İtalyan Pramac'ın elinden nasıl kaptığını merak ediyoruz. Jeneratör işine sponsor olmak isteyen Genpower, F1'e başvurunca İtalyanlar paniğe kapılıp, teknik olarak Uslu'nun şirketinin yetersiz olduğunu söyler. Bunun üzerine, jeneratörlerin kalitesi, dayanıklılığı kadar bu işi yapan teknik personelin önemini de bilen Uslu ve Çelim öncelikle Pramac'ın Singapur'daki 12 elemanından 9'unu işe alırlar.
İtalyanların şirketlerini kötülediğini öğrenince bununla da yetinmeyip, Pramac'ın Çin'deki fabrikasının genel müdürü ve mühendislerini de Genpower'ın Çin'de kurduğu jeneratör fabrikasına transfer ederler. F1 yarışlarını izlemek üzere geldiğimiz Singapur'da buluştuğumuz Uslu, "Bu işi almayalım diye İtalyanlar bizi F1'a şikâyet etti, biz de çalışanları transfer ettik" diyor gülümseyerek.

Jeneratörde zirvedeyiz!

Bu yılı 450 milyon dolar ciroyla kapatmaya hazırlanan Genpower, Singapur'a 5 milyon dolar değerinde 100 tane jeneratör getirmiş. 80 teknik, 40 kadar da güvenlik elemanı ile 3 günde yaklaşık 20 bin konutluk bir siteyi aydınlatacak kadar elektrik sağlıyor F1 pistine.
Yakıtı Singapur yönetimi veriyor ve şirket de yaklaşık 300 bin dolar harcıyor. "Bir kuruş kazanmıyoruz ama jeneratör işinin zirvesi burası.
Tüm dünyada konuşuluyoruz.
Dolaylı reklamımız oluyor ve prestijimiz artıyor" diyen Uslu, önümüzdeki 5 yıl için de F1 yönetimi ile sözleşme yaptıklarını 2017'ye kadar Singapur yarışlarını kendilerinin aydınlatacağını söylüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA