Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkçeleşen Khan Academy eğitime büyük katkı yapacak

Bu sütnnlarda ara ara ama hep Türkiye'de ailelerin eğitime harcadığı para (ne yazık ki dershaneler kanalıyla) nedeniyle OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığımızı dile getirdim. Yani devletin eğitime ayırdığı bütçeyle o listelerde birinci durumda değiliz ama devlet okullarındaki eğitimin yetersizliği, üniversite sınavlarında dershane desteği almadan başarılı olmanın imkânsızlığı nedeniyle toplum olarak harcamak zorunda olduğumuz para bizi garip bir şekilde listede öne çıkarıyor.
Bu çarpık durum elbette değişmeli. Devlet okullarının eğitim kalitesinin yükseltilmesi şart. İşin garip tarafı onca para verilip gönderilen özel okulların çoğunun kalitesi de yerlerde. Yani bu okullardan da üniversite sınavlarını kazanmak çok kolay değil. İlla ki takviye şart.
Son günlerdeki tartışmalara müdahil olmak benim uzmanlık alanım değil. Ancak bu konunun masaya yatırılmasına, çözüm gayretlerine bence toplumun her kesiminin katkıda bulunması gerekir. Eğitim, Türkiye'nin refahı, çocuklarımızın geleceği için en önemli konumuz.
Bugün size eğitimin demokratikleşmesi adına atılan güzel bir adımdan söz etmek istiyorum. Dünyanın en büyük internet öğrenim platformu Khan Academy artık Türkçe olarak yayında. Türkiye'nin en eski müteahhitlik şirketlerinden biri olan STFA'nın İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Neyzi aylar önce A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat programıma katıldığında heyecanla hazırlıklardan söz etmişti. Önceki gün Türkçeleştirilen platformu anlatmak için bir toplantı düzenlediler. Öğrendik ki 7'den 77'ye herkesin her yerde ücretsiz olarak www.khanacademy.org.tr adresinden gireceği platform artık devrede.
Dünyada her ay 10 milyondan fazla kullanıcının faydalandığı öğrenim platformu, Türkçeleştirilerek Türkçe konuşan 240 milyon kişinin hizmetine sunuldu. Böylece öğrencinin, öğretmenin , çocuğuna yardım etmek isteyen annenin, dışarıdan okulunu bitirmek isteyenlerin yani herkesin son derece kapsamlı ve kolay yardım alabilme imkanı bir tık yakınına geldi. Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılan platform henüz daha yeni kullanılabilir hale gelmesine rağmen Neyzi, 500 bin kişinin Türkiye'de faydalandığını söylüyor.
2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan platformda bugüne kadar 1.3 milyardan fazla problem cevaplanmış. Akademiyi kullanan öğretmen sayısı 150 bine, aktif kullanıcı sayısı da 30 bine ulaşmış. Kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız boş vaktinizde bu siteye lütfen bir göz atın derim ben.
Hepimiz devlet okullarının imkânlarının yetersiz olduğunu biliyoruz. Öğretmenlerinin her gün kendilerini yenileme imkânına sahip olmadığını, bazen öğrencilerin anlatılan konuları anlamayarak derslerin geçiştirildiğini de tecrübe ediyoruz. O nedenle Khan Academy, hazır Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılmışken, eğitimin iyileştirilmesi yolunda önemli bir başlangıç olabilir. Bundan sonra geriye kalan, Khan Academy'nin imkânlarından Anadolu'nun en ücra köşesine dahi ulaşarak öğrencileri, öğretmenleri, ebeveynleri haberdar etmek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA