Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Konya'da tanıştığım şirketin sırrı!

Mevlana Celaledin-i Rumi'nin 740'ncı Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus törenlerini izlemek üzere Konya'ya gittiğimde, şehrin en eski ailelerinden olan Büyükhelvacıgil'in 3 ve 4'üncü kuşağıyla tanışma fırsatı yakaladım.
Aile şirketlerinin 4'üncü kuşağa kadar yaşayanı dünyada da pek yoktur. O nedenle Konyalı ailenin bu başarısını ve deneyimleri yazmak Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil'e düşmüş. 'Aileden Kuruma Aile Anayasası' isimli kitapta, birinci kuşak Hacı Tahir Büyükhelvacıgil'in, 1888 yılında Konya'da helvacılığa başladığını, 1956 yılında vefat ettiğini, oğlu Kadir Büyükhelvacıgil'in de aynı meslekte helvacılık yaptığını, ailenin zamanla gıda toptancılığına geçtiğini, helva üretimini bırakarak Kadir Bey'in iki oğlu Tahir ve Mevlüt Büyükhelvacıgil'in girişimiyle sanayiye yöneldiğini ve Zade markası altında Konya'nın ilk sıvı yağ fabrikasını kurduğunu ve 33 çeşit yağ ürettiğini öğreniyorum.
Konya'da Tahir ve Mevlüt Büyükhelvacıgil kardeşlerin yanı sıra 4'üncü kuşak olan Tahir Bey'in oğlu Kadir Helvacıgil ile de tanışıp, sohbet etme fırsatım oldu.
Anadolu'daki aile şirketlerinin bugün ekonominin gizli gücü olduğunu söylememe gerek yok. İstanbul'dan tanınmıyor gibi gelse de örneğin Büyükhelvacıgil Ailesi'ne ait Helvacızade Grubuna ait şirketler toplamda 250 milyon lirayı geçen ciro ile İstanbul Sanayi Odası'nın 500 büyük sanayi şirketi sıralamasında iyi bir noktada bulunuyor. Aile şirketinin 4'üncü kuşağa kadar ulaşmış olmasının sırrına gelince, Mevlüt Büyükhelvacıgil, "Biz aile şirketi olarak 4'üncü kuşağa ulaşmayı başarmış yüzde 4'lük grubun içindeyiz. Şirketimizin bir Anayasası var ve ailenin tüm bireyleri bu Anayasaya uydukları takdirde şirkette çalışabiliyorlar" diyor.Aile Anayasası'nı öylesine ciddiye almışlar ki, bir gün Mevlüt Bey'i annesi aramış ve 23 yaşında üniversiteden mezun olmuş kızını işe almaları için, "Oğlum kız çocuğu bari onu işe alın" demiş ama kuralın hemen bozulmasını sağlayamamış. Mevlüt Büyükhelvacıgil, üniversitenin ardından başka bir şirket tecrübesine önem verdiklerinin altını çiziyor ve aile mensuplarının işe ancak kriterlere uymaları halinde alındığının altını çiziyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA