Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ya birinci ya ikinci olacaksın 3'üncüyü kimse hatırlamaz!

Yıldızm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile Arhavi'deki Çocuk Şenliği'nde ekonomi sohbeti yaptık.
En çok merak ettiğimiz işlerin açılıp açılmadığıydı. Ülker, bu soruya "İşler kötü değildi ki. Hiç şikâyetçi değildim. Beyaz eşya gibi sektörler daralmış olabilir ama bizimki 'sütlü bitter'" yanıtını verdi.
Hakmar ve A101'i
alacakları iddialarını da "Onlar benim müşterim. Bu dedikodular haksız rekabet yaratıyor, işlerini iyi kötü etkileyebilir.
Ben potansiyel alıcı değilim"
diyerek kapatmayı tercih etti.

SANAYİCİYİM, BANKACILIK TERS!
Peki Murat Ülker en çok hangi işini seviyor? Tabii ki çikolata. Ama diyor ki "Sevdiğim işlerde daha çok çalışamıyorum.
Genelde tam tersi oluyor. Ivır zıvır işlerde daha çok çalışıyorum."
Bu noktada Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker araya giriyor, "Gelişme potansiyeli olan işler." Şok mesela...
Ülker, Şok'u halka arz etmeyi düşündüklerini ancak tarihin belli olmadığını belirtip "Private Equity yani yatırım fonu mantığı dediğimiz zaman Gözde'nin altında yaptığımız tüm işlerin bir gün satılması, stratejik ortakla beraber olunması ya da halka açılması söz konusu. Gözde bunları elinde tutmaz" diyor.
3'üncü havalimanıyla ilgili arazi topladığı iddiasını da "Piyasa dedikodusu" diye yalanlıyor. Çok önceden Hadımköy'de var olan arazilerini de elden çıkardığını söylüyor. Ülker'in finans sektöründen neden çıktıklarıyla ilgili bir soruya verdiği yanıt ise bankacılık konusundaki düşüncesinin özeti:
"Türkiye Finans'ta yüzde 15'ten az bir hissemiz var. O hisse duruyor, ortaklar ilgilenirse satacağız. Ben bankacılık yaparken sermaye getirisi yüzde 40 idi. Çünkü banka küçüktü. Ama büyük bir bankayı öyle idare edemezsin. Kendi işimde 25 kuruş 25 kuruş para toplamaya çalışıyorum.
Oysa banka yönetim kurulunda "Şu 100 milyonu saat 5'e kadar dağıtmak gerek" deniyor. Para gece kasada kalırsa banka eksi yazıyor. Yani mantık tamamıyla ters. Onun için sanayiciliğe devam edeceksin. Perakendede olacaksan bankacılık yapmaman lazım. Mesela ben paramı bankaya da koymam. Zaten o kadar çok param yok. Paramı şirkete yatırıyorum."

DEMET'S İLE BÜYÜME HAMLESİ!
Bisküvi ve çikolatada lider olduklarını anlatan Ülker'e "Lider olmak zor mu" diye sorulunca şu anekdotu anlattı: "İlk basketbol takımı projesi yaptığımızda, Sabri Bey'e (Ülker) gittik. Evet diyeceğine inanmıyorduk. Kabul etti ama 'birinci ya da ikinci olacaksınız zira kimse üçüncüyü hatırlamaz' dedi. Küresel sahnede Godiva olarak birinci olmak istiyoruz. ABD'de Demet's'i satın aldık. Godiva'nın ilk büyüme hamlesi bu."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA