Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Merhamet ve cesaret Ahmet Çalık'a Amerika'dan prestij ödülü getirdi

ABD'nin öne çıkan parlak isimlerini onurlandırmak için verilen Ellis Adası Şeref Ödülü'nü Ahmet Çalık aldı. Ödül, ilk kez ABD dışından bir isme gitti

New York City şehrinin Hudson Nehri ağzında yer alan Ellis Adası, 1892 ile 1954 tarihleri arasında şehre gelen yaklaşık 12 milyon yeni göçmenin transit merkeziymiş. Ada 1954 yılında kapatılmış ve dönemin ABD Başkanı tarafından ulusal anıt ilan edilmiş.
İşte bu ada, dünyanın dört bir tarafından gelerek farklılıklarıyla Amerika'yı oluşturan milyonlarca insanın anısını yaşatmak üzere bir çok toplantıya ev sahipliği yapıyor.
Ulusal Etnik Örgütler Koalisyonu (NECO) da 28 yıl önce ırk, din, dil farkı gözetmeden ve farklılığın güzelliğine vurgu yaparak ABD'nin öne çıkan parlak isimlerini onurlandırmak için Ellis Adası Şeref Ödülü'nü hayata geçiriyor ve bu ödül ABD Senatosu ve Temsilciler Melcilisi tarafından da resmen tanınıyor.

İLK KEZ ABD DIŞINDAN
Yazıya bu özet bilgiyle başlamamın sebebi şu. İlk kez bir Türk bu ödüle layık görüldü. Şeref madalyası, tüm meslek ve toplumsal sınıflardan gelen ve kendi etkin grupları içinde öne çıkan ABD vatandaşlarına veriliyor ve bugüne kadar aralarında Dr. Mehmet Öz'ün de bulunduğu isimler ödüle layık görüldü. Nitekim bu yıl madalya alan isimlerden biri de Sierra Nevada şirketinin başarılı CEO'su Fatih Özmen'di.
Ancak ilk kez ABD vatandaşı olmayan bir isim, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık bu ödüle layık görüldü.
Çalık'a ödül verilmesinin sebebi iki kelimeyle "merhamet ve cesaret" olarak anlatıldı. Çalık'ın Türkiye'de Doğu Anadolu'da sanayileşmenin ilk adımlarını Malatya'da kurduğu dev tekstil tesisleri ve insanların hayatını değiştiren iş modelleri, Orta Asya'da ise özellikle Türkmenistan'da kurduğu iş modeli ile bu bölgelere gelişmiş ülkelerin know how, ekipman gücünü taşıması ve insanların hayatına pozitif katkı yapması bu önemli ödülü Türkiye'ye getirdi.
Öğreniyoruz ki Çalık, iş yaptığı tüm bölgelerde halkın beslenme, hastane ve okul gibi ihtiyaçlarını gidermeye çalışmış.

20 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN
Ödül vesilesiyle New York'ta sohbet ettiğimiz Ahmet Çalık, bugüne kadar Türkmenistan başta bölgede 35 bin kişiye meslek içi eğitim vermiş. Bir çok çalışanının da bu eğitimler sayesinde girişimci olmasının yolunu açmış. "Bu ay ödül ayımız oldu. Japonya'dan da fahri doktora aldım. Yaptıklarımızın dışarıda takdir edilmesi beni mutlu ediyor" diyor Ahmet Çalık.
Medyadan çıktıklarını ve şu anda enerji, madencilik, inşaat, bankacılık, telekom ve tekstil olmak üzere 17 ülkede 6 sektörde faaliyet gösterdiklerini ve 20 binden fazla çalışana ulaştıklarını söylüyor.

En İyi Global Proje ödülü
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın dediği kadar var. Mayıs ayı ödül ayı. İki gün arayla New York'ta iki önemli ödülün sahibi oldu. İkinci ödül 'Engineering News Records' Dergisi tarafından verildi ve Çalık Enerji'nin Kerbela'da yaptığı elektrik santralı projesi "En İyi Global Proje" ödülünün sahibi oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA