Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

15 milyar dolar bir 'bulut' uzaklığında!

Size bugün teknolojiye sadece birazcık fazla dokunan şirketlerdeki gelişmelerden söz etmek istiyorum. Önceki akşam Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ile buluştuk ve bize Boston Consulting Group'un (BCG) teknolojinin KOBİ yani küçük ve orta ölçekli şirketlere olan etkisini ortaya çıkarmak için yaptığı araştırmanın ilginç sonuçlarını aktardı.
Denen o ki Türkiye'deki KOBİ'ler teknolojiyi sadece yüzde 10 daha fazla kullansa 360 bin yeni istihdam doğacak. Gelirlerindeki yüzde 15 artış ise ekonomiye tam 15 milyar dolar olarak yansıyacak.
Dünya bilişim pazarı yaklaşık 2 trilyon 570 milyar euroluk bir pazar ve araştırmalar Türkiye'nin bu pazardan aldığı payın yüzde 1'in altında olduğunu gösteriyor. BCG'nin, 24 ülkede 4 bin KOBİ yöneticisiyle konuşarak yaptığı araştırmada, "Sadece Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan ve ABD'deki KOBİ'lerin yüzde 10'u teknolojiye daha fazla yakınlaşsa, 6 milyon yeni istihdam ve 770 milyar dolar gelir sağlayacak" deniyor.
Araştırmaya göre, geçtiğimiz 3 yılda Türkiye'de ve dünyada teknolojiyi iyi kullanan KOBİ'ler gelirleri yüzde 15 daha fazla büyümüş ve 2 kat daha fazla istihdam yaratmışlar.
Tamer Özmen, Microsoft açısından durumu değerlendirirken, KOBİ'lerin en çok kullandığı ve faydalandığı 8 teknolojiden en az 5 tanesinin Microsoft teknolojisi ya da ürünü olduğunun da ortaya çıktığını söylüyor.
Yukarıda sözünü ettiğim ülkelerdeki KOBİ'lerin interneti, bulutu daha çok tercih ettiği de ortaya çıkmış. Çin'de bulut ve internet kullanımı yüzde 87, Brezilya'da yüzde 80, Hindistan'da yüzde 77 iken, Türkiye'de yüzde 34'lerde.
Tamer Özmen, yazılım tarafından devrim olduğunun altını çiziyor ve şu anda çıkan tablet sayısının bilgisayar sayısından fazla olduğunu söylüyor. Bir yandan 3D yazıcılar, diğer yandan giyilebilir saat, gözlük ve hatta kontak lens gibi teknolojik ürünler tüm hızıyla vitrine çıkıyor. Sanal zekâ, ses tanıma hayatımızı sonsuza değin değiştirecek gibi duruyor. 'Peki' diyor Özmen "Biz bunun neresindeyiz Türkiye olarak? Ben buluttan önce doğan şirketler ve buluttan sonra doğan şirketler diye şirketleri ikiye ayırıyorum" diyen Özmen, cep telefonunda kullandığımız uygulamalara atıfta bulunarak, "10 yıl sonra acaba web sayfaları kalacak mı acaba, ben sanmıyorum."
Microsoft, Türkiye'de ciro ve çalışan sayısına bakarak KOBİ'ler arasından 200 şirket seçmiş ve Tamer Özmen bizzat bu şirketleri ziyarete başlamış ekibiyle. Peki sonuç? Özmen, "Türkiye'de cirosu 100 milyon doları yakalayan 4 bin 600 şirket var. Ancak bu şirketlerin çoğu teknoloji kullanmıyor ve karlılıkları da düşük" diyor.
Her türlü bilgilerini bulut adı verilen sistemlerde tutan ve bu teknolojiyi iyi kullanan şirketler bu pazarı da büyütüyor. Yapılan araştırmalar, 2015'te dünya genelinde bulut ve bulut ekseninde oluşan yeni iş kollarının 14 milyon yeni iş fırsatı yaratacağını, bu yeni iş potansiyelinin de 1.1 trilyon dolara yakın bir gelir sağlayacağını gösteriyor.
Araştırmaya göre KOBİ'lerin yüzde 59'u yeni teknolojilerin gelir ve karı artıracağına inanıyor. Bu eğilimler sayesinde 2017'de KOBİ'lerin bulut harcamasının 1.1 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Ha bu arada, kadınlar teknolojiyi çok daha hızlı ve erken benimsiyor. Araştırmaya göre kadın girişimcilerin şirketlerini teknoloji ile büyüttüğü ortaya çıkmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA