Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Borusan Filarmoni Londra'yı salladı!

Her şey, bir yıl önce Londra'da klasik müzik tutkunlarının bir numaralı mekânı olan Royal Albert Hall'da her yıl bu tarihlerde 80'e yakın konsere imza atan ve en saygın müzik festivali olarak bilinen BBC Prom'un bir önceki yöneticisi Roger Wright'ın, Borusan Filarmoni'nin çıkardığı ikinci albümünde besteci Respighi'nin Saba Melikesi'ni dinlemesi ve çok beğenmesiyle başladı.
Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Eren, holdingde kültür sanat faaliyetlerine bakan Asım Kocabıyık'ın kızı Zeynep Hamedi'nin kapısını şaşkınlıkla çalar ve şöyle der: "Bifo'yu dinlemiş. Çok beğenmiş! Bizi BBC Prom'a davet ediyor!" Hamedi önce inanamaz, sonra büyük sevinç yaşamaya başlar. Bu, bu yıl 70'inci yılını kutlayan Borusan Holding'in 15 yıl önce kurduğu Borusan Filarmoni Orkestrası için büyük ama çok büyük bir adım anlamına geliyor ne de olsa. Üstelik BBC Prom, masrafların büyük bölümünü de karşılıyor.
İşte o gün hazırlıklar başladı. BİFO'nun sürekli şefi Sascha Goetzel önderliğindeki ekip nefis bir program hazırladı ve önceki akşam Royal Albert Hall'da tam 6 bin 150 kişi bir Türk orkestrasını uzun uzun alkışladı. Konserin benim için en ilginç yanı ise biletleri konsere 24 saat kala 5 sterlinden satışa çıkan ortadaki ayakta izleme bölümünde binin üzerinde izleyici olmasıydı.
120 yıllık bir geçmişi olan BBC Prom'un radyodan canlı yayınladığı ve 31 Ağustos'ta da TV'de yayınlayacağı konserin solisti kemancı Daniel Hope idi. Avrupa'nın doğusuna odaklanılan programda Balakirev'in Islamey, Holst'un Beni Mora, Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü, Handel'in Solomon Uvertürü, Respighi'nin Saba Melikesi yapıtları seslendirildi ve daha da ilginci büyük Rus besteci Sergey Prokofyev'in torunu olan DJ Gabriel Prokofyev'in BBC Prom siparişi üzerine I. Dünya Savaşı anısına bestelediği Keman Konçertosu'nun da dünya prömiyeri yapıldı.
En güzeli, alkışların arasında şef Sascha Goetzel'in söyledikleriydi kuşkusuz. Bir Türkiye hayranı olan ve önümüzdeki yıl Türkçe öğrenmeye de karar veren Goetzel, "Müzikle dünyayı daha iyi bir yer yapmak istiyoruz. Genç Borusan Filarmoni, Türkiye'nin en doğusundan en batısına dört bir yanından İstanbul'a gelenlerden oluştu. Boğaziçi'nden gelip Boğaziçi'nden müzik yapmadan İstanbul'a gidemeyiz" dedi ve coşkulu konseri Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe'si ile bitirdi.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık'ın da katıldığı konser, büyük acıların yaşadığı coğrafyamızda hepimiz için bir nefes oldu. BBC Prom bu yıl 100'üncü yılını dolduran I. Dünya Savaşı'nın kanlı günlerini anıyor ve barış ve dostluğun dilini konuşan müziğe sarılmanın önemini vurguluyor. BİFO'nun Albert Hall'da sahne alması bu nedenle de ayrı bir önem taşıyor.
Borusan Filarmoni'de ilkler bitmiyor kuşkusuz. 2010'da Salzburg Festivali'ne davet edilen ve Borusan'ın kurucusu merhum Asım Kocabıyık'ın da katıldığı o konserde hepimiz büyük mutluluk yaşamıştık. Türkiye'nin böylesi sanat olaylarının içinde olmasının ülkenin pozitif imajına katkısının ne kadar büyük olduğu ortada.
Zeynep Hamedi'ye "şimdi sırada ne var" diye soruyorum, bana Avusturya ve Almanya'yı işaret ediyor. BİFO'ya 2015 şubatında turne yolu göründü bile. Uluslararası müzik otoritelerinin beğenisini çoktan kazanan bir Türk orkestrasının böylesi önemli adımlar atması, Borusan gibi Türkiye'nin önde gelen bir holdinginin kültür ve sanata maddi manevi büyük katkı yapmasının sonucu. Dilerim bu desteği hiç bırakmazlar ve böylesi önemli anlarda ülkeyi yönetenlerin de en azından manevi desteğini hep yanlarında bulurlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA