Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çalık dünya devlerini Türkmenistan'da buluşturdu!

Türkmenistan'a 10 yıl sonra yaptığım 24 saatlik seyahatin özetini baştan vermem gerekirse, ülkenin kalkınmasında en büyük payı alan ülke Türkiye ve şirketler de Türk şirketleri olmuş. Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta Japonya'nın dev şirketi 200 milyar dolar cirolu Mitsubishi Corporation'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ken Kobayashi, yanında Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve ABD'nin dev şirketi General Electric'in Batı Avrupa ve Kuzey Afrika Enerji Başkanı Ricardo Cordoba var.
Çalık her iki şirketle Türkmenistan'da yeni yatırımlara girişirken, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un başta Çalık olmak üzere ülkede iş yapan Türk şirketlerinin işlerini övmesi dikkatimizden kaçmadı. Dünya devi Mitsubishi'nin 1 numaralı ismi Kobayashi, Çalık'a 'uzun vadeli güvenilir ortağımız' derken, Çalık Holding şirketi Gap İnşaat'ın aldığı ve Mitsubishi ile birlikte yapacağı 1.3 milyar dolarlık Garabogaz Gübre Fabrikası'nın temel atma töreninde ilginç sahneler yaşandı.
Örneğin bu törenlerde bir gelenek olan Devlet Başkanı'nın verdiği Sadaka Yemeği'nde bugüne kadar projeyi alan şirketin yöneticileri Devlet Başkanı ile aynı masada oturup yemek yememişti. Oysa bu kez Berdimuhamedov'un masasında Ahmet Çalık ve Çalık'ın da bir yanında proje ortakları Japonya'nın en büyük şirketlerinden Mitsubishi Başkanı, diğer yanında da GE Başkan Yardımcısı oturuyordu.
Tören esnasında Çalık'ın biz gazetecileri tanıştırdığı Berdimuhamedov sohbetimizde önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutlamak için Ankara'ya geleceğini söylemeyi de ihmal etmedi.
Gelelim ülkenin başkenti Aşkabat'a değil, Hazar kıyısında bir turizm bölgesi olması için büyük uğraş verilen Türkmenbaşı'na yolumuzu düşüren projenin detaylarına. 23 yıl önce bu ülkede tekstil fabrikası kurmak için Türkmenistan'a giriş yapan ve ülkenin yine en büyük yatırımcılarından biri haline gelen Ahmet Çalık'ın kurduğu Gap İnşaat'ın yapımına başladığı Garaboğaz Bölgesi'ndeki gübre fabrikası günde 3 bin 500 ton üre ve 2 bin ton amonyak üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikanın inşaatı için 3 bin 500 kişilik bir küçük şehir kuruluyor. Gap İnşaat, ayrıca 1.5 milyar dolarlık liman projesine de aynı günlerde start vermiş. Her ne kadar Ahmet Çalık çok vurgulanmasını istemese de öğreniyoruz ki bu projelerin ihalesinde Hyundai gibi dünya devlerini geride bırakmışlar. Bizim Türkmenistan'a geldiğimiz gün Çalık, GE'den Ricardo Cordoba ile birlikte 1600 megawaat gücünde yine büyük bir elektrik santralı için Türkmenistan Devlet Başkanına sunum yapmıştı. Gap İnşaat, ülkede 4 hastane inşaatını tamamladıktan sonra şimdi 5 yeni hastanenin daha inşaatına da başlamış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA