Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

GE Türkiye İnovasyon Merkezi 2015'te hazır!

Önce sanayi devrimini, ardından internet devrimini yaşadık. Şimdi endüstriyel internet çağında olduğumuz söyleniyor. Böyle bir çağda her fırsatta yüzümüzü dünyamızın daha da refaha kavuşabileceği yeniliklere dönmek istiyoruz ama Ortadoğu'da hemen yanı başımızda, sınırımızda yaşanan dram ve kaos yüzünden bu gelişmeleri konuşmayı hep daha sonraya erteliyoruz.
Oysa bugünler öylesine büyük ve çarpıcı yeniliklere gebe ki. Geçtiğimiz günlerde GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy ve Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Aksoy'u dinledim ve girişimci gençliğimiz ve 'start up' şirketlerini kuran vizyonerleri bekleyen heyecanlı yeni projelerin kapıda olduğunu öğrendim.
GE, inovasyon konusunda bir hareket başlatmaya çalışıyor. Gebze'de 300 mühendisin çalıştığı ve GE Havacılık Bölümü için uçak motorunun bazı parçalarının tasarlandığı Türkiye Teknoloji Merkezi'nin yanı sıra 2015'te şirket Türkiye'de İnovasyon Merkezi'ni hayata geçirecek.
Bu merkez özellikle gençlere ya da 'start-up' şirketlere, girişimcilere, yenilikçilere platform sunacak. Öyle ki gençler, girişimciler isterlerse bu merkeze gelip çok farklı teknolojileri deneyimleyebilecek, işbirliği yapabilecek. GE merkeze 3 boyutlu yazıcılardan da yerleştirecek ve rehberlik servisi de verecek. Böylece yeni fikirleri olanlar, yeni bir tasarımı hayata geçirmek isteyenler bu merkezde 3 boyutlu yazıcıdan anında prototip çıkarabilecek ve belki projesini GE'ye de satabilecek. Bu İnovasyon Merkezi, GE'nin 2012'de açıkladığı 900 milyon dolarlık taahhütün bir parçası.
Dünya hızla makro üretimden mikro üretime doğru gidiyor. Düşünün eskiden bir prototip üretmek için bile önce kalıp çıkartmak zorunda kalınıyordu ve arta kalan malzemeler de çöpe gidiyordu. Oysa şimdi artık üç boyutlu yazıcılarla parça üretimi ölçülerini ve özelliklerini girdiğin anda mümkün hale geldi. Evinde bile projenin prototipini yapman mümkün. Yazılımla desteklenen bu teknolojiler sayesinde sadece verimlilik ve hız değil karlılık da artıyor. Düşünün ki bu sayede girişimcilerin önündeki zaman, mekan engelleri de kalkmış oluyor.
Endonezya'da bir mühendisin tasarladığı uçak motoru sayesinde, GE bugün uçak motoru üzerindeki birleştirici parçalardan birini yüzde 84 hafifleterek milyon dolar yakıt tasarrufu sağlamış. Yani bu ürün için ABD'de çözüm bulunamadıysa, Endonezya'dan bir mühendisin başvurması, çözüm üretmesi endüstriyel internet devrimi sayesinde. İşte Türkiye'nin de kaçırmaması, tüm gençliği ve girişimcileriyle içinde olması gereken dünya böyle bir dünya. Canan Özsoy ile buluştuğumuz gün hepimizin önünde bu uçak motorunun yine 3 boyutlu yazıcıdan çıkmış mini versiyonunu koymuştu. Doğrusu 3 boyutlu yazıcıların yapabilecekleri aklımızı zorlayacak cinsten.
Öyle görünüyor ki artık birlikte çalışmak, ortak akıl ve inovasyon tek geçer yol. Çözüm bir tek kişinin elinde değil. Türkiye'nin de yapması gereken tek şey her fikre ve yeniliğe açık olmak galiba. Dev şirketler yaratıcı fikirlerin projelerini sunacağı, akıl alacağı ve işbirliği yapacağı platformları Türkiye'nin ayağına kadar getiriyor ne de olsa.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA