Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Aydın'ın 'Topuklu Efesi' iddialı: 2023'te 100 milyon zeytin ağacı!

Anadolu'da kadınların yerel yönetimde direksiyonda olduğu şehirlerin çok daha şanslı olduğunu düşünüyorum.
Bu hafta önce Gaziantep'te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'le sohbet ettim ki onu önümüzdeki günlerde yazacağım. Dün de Zeytin Hasadı Şenliği için günübirlik gittiğim Aydın'da Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile tanışma ve sohbet etme fırsatı buldum. Evet, parti ayrımı gözetmeksizin her iki şehir için de 'çok şanslı' diye düşündüm! Keşke Diyarbakır ile birlikte 3 değil çok daha fazla olsaydı sayıları diye geçirdim içimden.
Aydın'a dönecek olursam, zeytin hasadının başladığı günlerdeyiz. Şimdi tatlı bir yarış başladı. Ayvalık'ta yapılan zeytin hasadı şenliklerine yaklaşık 9 yıldır katılıyorum.
Ayvalık'ı Akhisar izledi ve orada zeytin şenliği başladı.
24 milyon zeytin ağacıyla Türkiye'de en çok zeytin ağacının olduğu il sıfatına sahip olan Aydın ise çok gecikmeli olarak bu yıl zeytin hasadı şenliğinin ilkini düzenledi.
Önce bir dip not. Demokrat Parti'nin dolayısıyla da sağın kalesi olarak bilinen Aydın'da ilk kez belediye başkanlığı seçimlerini CHP almıştı. Tabii yerel yönetimlerde adayın kim olduğunun da seçim sonucunda büyük önemi oluyor. Aydın'da da CHP'den ziyade iki dönem CHP milletvekilliği yapan Aydın'ın önemli sanayici ailelerinden birine mensup olan Özlem Çerçioğlu seçimlerde ibrenin CHP'ye kaymasından rol oynamıştı.
Önceki dönem neredeyse başa baş giden seçim sonunda ilin ilk kadın belediye başkanı olmayı başaran Özlem Çerçioğlu, bu dönem ise yüzde 44'lere ulaşan ezici bir çoğunlukla Büyükşehir olan Aydın'ın belediye başkanlığı görevini ikinci kez üstlendi.
"Aydın başı çekmeliydi zeytin şenliğinde ama yeni başlıyor" diye eleştirince 'Topuklu Efe' lakabıyla anılan Çerçioğlu, "Ben de yeni büyükşehir başkanı oldum. Bu, güzel bir yarış ve Aydın kazanacak, en güzel zeytin bizim zeytinimiz" diye cevap verdi.
Özlem Çerçioğlu'nun girişimiyle Aydın Belediyesi geçen yıl 5 bin zeytin ağacı dikmiş. Çerçioğlu, "2015'te vatandaşa 10 bin zeytin ağacı fidesi dağıtacağız" diyor.
Aydın'da geçen yıl 187 bin ton incir, 274 bin ton da zeytin üretilmiş. Zeytin ihracatından 21 milyon dolar gelir elde ediliyor. Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Aydın'da üretilen zeytin ve zeytinyağının yüzde 90'ının ihraç edildiğini söylüyor. Türkiye'nin 500 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı var.
2023 hedefi ise ihracatta 3 milyar dolara ulaşmak. Aydın'ın bu yıl zeytinyağında rekolte beklentisi 24 bin ton.
Özlem Çerçioğlu, Aydın'da dolaşırken caddeleri süsleyen çiçekleri, palmiye ağaçlarına dolanan sarmaşıkları gösteriyor. "Tek tek ilgileniyorum hepsiyle.
Meydanımız büyüsün diye bir okulu taşıdık. Kocaman bir havuz yaptık.
Şehrin güzelliği için uğraşıyoruz.
Aydın'da 24 ören yeri var ve sadece 9'u gün yüzüne çıkmış. Biz diğerlerinin de çıkması için çalışıyoruz"
diyor.
Karşımda müthiş heyecanlı, azimli genç bir yerel yönetici görüyorum. Umarım hem yerel hem de Ankara'da kadın sayısı artar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA