Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Parisli Hediard DO&CO'nun oldu

Attila Doğudan'ın Viyana'da başlattığı ve bugün dünyanın dört bir yanına yayılarak 800 milyonluk ciroyu aşan şirketi DO&CO, Fransa'nın başkenti Paris'in kalbindeki 160 yıllık gurme market zinciri Hediard'ı satın aldı. Hem de zorlu bir mücadelenin ardından. Öyle ki Fransızlar Hermes'le aynı zamanda yola çıkan Ferdinand Hediard'ın bir yabancıya gitmesini istemedi.
Zaten marka 5 defa el değiştirmiş ve son 7 yılda Rus bir yatırımcının elinde batma noktasına gelmişti.
Bu nedenle markayı gıda sektöründe olan bir Fransız alsın istiyorlardı. Ancak mayıstaki satış finalinde jürinin önüne çıkan iki gruptan biri Türk, diğeri de 15 milyar dolarlık bir devdi ancak tek kusuru ana işinin gıda olmamasıydı.
Türk kökenli şirkete gelince yıllardır yeme içme sektöründe ve 2015 ciro hedefi 1 milyar dolardı. Dünya genelinde 28 mutfağı olan bu şirket aynı zamanda 60 havayolu firmasına yemek hizmeti veriyor.
Yıllardır Formula 1'lerde dev VIP organizasyonlara imza atıyor. Futbol şampiyonalarında ihaleleri hep kazanan isim ve yüz binlerce kişiye kusursuz yemekler veriyor.
Tahmin edeceğiniz gibi bu şirket Viyana'da Attila Doğudan'ın 30 yıl önce kurduğu DO&CO. Attila Doğudan, Madeleine meydanının en güzel binasında bin 500 metrekarelik bir alandaki Hediard'ı yine eski güzel günlerine döndüreceğini ve içinde bir de gurme restoran açacağını detaylı bir şekilde anlatarak Hediard'ın sahibi oldu.
Hem bu markayı konuşmak hem de aynı akşam Fransa'da gerçekleşecek EURO 2016 Futbol Şampiyonası'nın tüm yeme içme organizasyonunun DO&CO'ya verildiğinin açıklandığı davete katılmak için Paris'e geldik.
Attila Doğudan, Hediard'ı renove etmek üzere 6 aylığına kapatıyor. Satın alma ve renovasyona 3 yıl için 100 milyon dolar ayıran Doğudan, kurucu ailenin 4'üncü kuşak temsilcisi Benita Krusel ile de temasa geçip tecrübesinden yararlanmanın yolunu bulmuş. 16 yaşında mağazada çalışmaya başlayan Krusel, Doğudan'ın yaklaşımını beğenince danışmanlığı kabul etmiş. Gurme marketin içinde şöyle bir tur atınca birbirinden güzel ambalajlanmış reçeller, çaylar, zeytinyağları, çikolatalar ve kasada kilitli 30 bin euroluk şarapları ile 100 yıllık konyakları görüyoruz.
İstanbul ve Viyana borsalarında işlem gören şirketlerinin bugünkü piyasa değerini sorunca hemen telefonuna bakan Attila Doğudan, "Hisselerimizin yüzde 58'i halka açık, yüzde 42'si ise bende. Şirketimizin piyasa değeri bugün itibarıyla 600 milyon dolar" diyor. DO&CO'da 9 bin kişi çalışıyor. ve New York, Londra, Paris, Frankfurt, Münih ve en son Chicago da dahil olmak üzere 27 kentte mutfakları var.

EURO 2016'da 200 bin VIP konuğu doyuracak

Euro 2016'yı kazanan Fransa, 10 Haziran-10 Temmuz arasında 10 stadyumda futbol maçlarına ev sahipliği yapacak.
200 VIP konuğun ağırlanacağı Euro 2016'da yeme içme dahil tüm organizasyonun ihalesini ise DO&CO kazandı. Doğudan, Hediard ve Fransa'nın ünlü şefi Joel Robuchon'la, 10 şehirdeki 51 karşılaşmada servis vereceklerini söylüyor. Organizasyon boyunca yeme-içme cirosunun 60 ila 80 milyon doları bulması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA