Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Açılışına 14 bin kişinin akın ettiği Contemporary İstanbul'da neler oluyor?

Önce bir tespitle başlayayım. Türkiye'de bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı olan tam 77 bin kişi var. Rakamlar 77 bin kişinin bankalardaki mevduatın yarısına sahip olduğunu gösteriyor. Diğer yarısı da 77 milyonun olmalı!
İçinde bulunduğumuz sanat dolu günlere hem bankaların, hem şirketlerin büyük ilgi göstermesi biraz da yukarıdaki 77 bin kişiden kaynaklanıyor.
İstanbul çoktandır dünyanın belli başlı sanat ajandalarında boy gösteriyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın kendini ispatlayan bienalleri, Art İstanbul ve daha da önemlisi Contemporary İstanbul gibi çağdaş sanat fuarları, birbirinden güzel paralel sergiler, dünyanın pek çok koleksiyonerini ve sanat eleştirmenini de Türkiye'ye çekiyor. Bugünlerde Türkiye'ye davet edilen önemli koleksiyoner sayısının 300'e ulaştığını Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Güreli'den öğreniyorum. Aralarında müze sahiplerinin de olduğu bu kişiler İstanbul'da iki gece konaklıyor ve Türk koleksiyonerlerin davetlerine katılıyor.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde çarşamba günü koleksiyonerlere, perşembe günü de herkese açılan Contemporary İstanbul'un açılış kokteyline olan akını görünce insan hakikaten çok şaşırıyor.

Açılışta 15 bin kişi!

Aslında en güzel kalabalık bu kalabalık. 9 yıldır takip ediyorum Contemporary İstanbul'u. Hiç bu yıl olduğu kadar kalabalık bir açılış görmedim. Rabia Güreli, 18 bin metrekare kapalı alana yayılan fuarın açılışında 14 bin kişi olduğunu tahmin ediyor.
Herkes bu fuardan bir eseri evine götürme ya da koleksiyonuna katma peşinde olmayabilir ama eminim Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin, sanat fuarı bittiğinde açıklayacağı rakamlar dudak uçuklatacak ki dün akşam üstü itibarıyla satışların çok iyi gittiğini öğreniyorum.
Sanata olan ilgi tüm dünyada tam gaz son yıllarda. Önceki gün yabancı ajanslar Christie's'in Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Müzayedesi'nde 852 milyon doların üzerine çıkan bir gelir sağlandığını flaş haber olarak boşuna geçmedi. Düşünün ki bu müzayedede Andy Warhol'un 'Üçlü Elvis' isimli tablosu 92 milyon dolara alıcı buldu.
Contemporary İstanbul, bu yıl dünyanın ve Türkiye'nin belli başlı galerilerine ev sahipliği yapıyor. Sabah Gazetesi ve A Haber'in medya ana sponsorluğunu üstlendiği fuarda, Akbank Özel Bankacılık da 8 yıldır ana sponsorluğu kimselere kaptırmıyor. 23 ülkeden 108 sanat galerisi ve 520 sanatçının eserlerinin yer aldığı fuarda bu yıl kaç milyon dolarlık satış olacağını çok merak ediyorum. Geçen yıl Ali Güreli, 91 milyon dolarlık satışın yapıldığını açıklamıştı.
Küçük bir dip notla yazıyı bitireyim. Fuarın olmazsa olmazı haline gelen Yıldız Holding'in çocuklar için hazırladığı sanat atölyesi var ki çocuğunuzla bu atölyeye mutlaka fırsat yaratın.
Pişman olmayacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA