Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

82 milyon $’lık üniversite bağışı Akbank’ı prestijli ödüle taşıdı!

Dünyanın en prestijli ödüllerinden birinin sahibi Akbank oldu. New York merkezli 96 yıl önce kurulan bağımsız düşünce kuruluşu olarak bilinen The Foreign Policy Association (Dış Politika Derneği) bu yıl Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü'nü Akbank'a layık gördü. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in, bankanın eğitim, kültür sanat, çevre ve kadına yönelik yaptığı sosyal sorumluluk projeleri nedeniyle verilen ödülü New York'ta alırken masa komşum Harvard Üniversitesi profesörlerinden Dante Roscini'den ödüle giden yolun hikayesini de dinleme fırsatı buldum. Çünkü şimdilerde çok moda olduğu üzere bu kez kurum bu ödül için başvurmamış, dernek bizzat pek çok kritere bakarak kendisi seçim yapmış. Daha önce PepsiCo Başkan ve CEO'su Indra Nooyi, The Carlyle Gorup kurucu ortağı David Rubenstein, IKEA Başkanı ve CEO'su Anders Dahlvig, Nestle CEO'su Peter Brabeck, HSBC Holding Grup Başkanı ve CEO'su John Bond dernek tarafından ödüllendirilmiş. Bir de Kürüsel Hayırseverlik Ödülü var ki ona da yakın tarihlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon layık görülmüş.

ÖNERİ HARVARD'DAN
Dante Roscini, geçen yıl Suzan Sabancı Dinçer'in davetiyle bankanın Kemal Derviş başkanlığındaki Danışma Kurulu toplantısında konuşma yapmak için İstanbul'a gelmiş ve bu sırada Akbank'ı da daha yakından tanımış. Harvard öncesi 20 yıl da üst düzey bankacılık yapmış olan Dante Roscini, ülkesine döndüğünde bu düşünce kuruluşu ile temasa geçip Akbank'ı sosyal sorumluluk alanında yaptıklarıyla bu ödül için önermiş. Akabinde de zaten Suzan Sabancı Dinçer'e kuruluştan bir davet gelmiş. Peki düşünce kuruluşunu Akbank'ın hangi yaptığı faaliyetler böylesine etkiledi diye merak ediyoruz ve öğreniyoruz ki Sabancı Üniversitesi'ne Akbank tarafından tek kalemde bağışlanan 74 milyon dolar, rahmetli Sakıp Sabancı'ının hibe ettiği Akbank hisselerinden gelen yıllık 7 milyon dolarlık temettü geliri ile birlikte 82 milyon doları buluyor. Üniversitenin banka tarafından böylesine desteklenmesi kuruluşu çok etkiliyor. 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de madalya veren derneğin ödül gecesinde Suzan Sabancı Dinçer'i Citi Grup Kuzey Amerika CEO'su William Mills takdim etti. Daha sonra söz alan Suzan Sabancı Dinçer ise dedeleri Hacı Ömer Sabancı'nın "Bu topraklardan aldığını bu toprakların insanlarıyla paylaşmalısın"cümlesinin hayata nasıl geçirildiğini örnek vererek davetlilerle paylaştı. Sanata da 20 milyon TL! Dinçer, grup olarak kurumsal sosyal sorumluluğun genlerinde olduğuna vurgu yaparak, başladıkları projelerin çok uzun süredir devam ettiğini ve sürekliliğe çok önem verdiklerini söyledi. Düşünün ki 1948 yılında kurulan Akbank'ın kurduğu çocuk tiyatrosu bu yıl 42 yaşında ve 2 milyon çocuğa ulaşmış durumda. Caz Festivali 22, Film Festivali 11, Contemporary İstanbul ise 8 yıldır aralıksız Akbank tarafından destekleniyor. Akbank kültür sanata yılda 20 milyon lira para ayırıyor. Dinçer, Akbank'ın her zaman ülkeye ve insanına güvendiğini, yatırım yapıp büyüdüğünü ve ülkenin de büyümesine katkı yaptığını söylerken, bankanın Türkiye ekonomisindeki yerini de şu ifadelerle anlattı:"Ülkemizde yönetilen varlıklarda ve ticarette payımız yüzde 10. Toplam krediler içindeki payımız yüzde 11. Ayrıca 16 bin kişiye istihdam sağlıyoruz."

TÜRKİYE DE TARTIŞMA KONUSU!
Foreign Policy Association'ın, ABD'nin en geniş tartışma platformlarından biri sayılan "Great Decisions" (Önemli Kararlar) programı dünya çapında çok ilgi görüyor. Türkiye de zaman zaman bu platforma konu oluyor. Örneğin geçen yıl belirlenen 8 madde arasında "Türkiye'nin Önündeki Engeller" (Turkey's Challenges) başlığı da vardı. Bu yıl için seçilen konulara şöyle bir göz atınca ise Rusya ve Yakın Çevresi, Mahremiyet ve Dijital Çağ, Tarikatçılık ve Ortadoğu, Hindistan Rotasını Değiştiriyor, ABD'nin Afrika'ya Yönelik Politikaları, Suriye Mülteci Krizi, 21. Yüzyılda İnsan Kaçakçılığı ve Brezilya'nın Dönüşümü'nü görmek mümkündü. Başka kimler ödül aldı? Akbank adına Suzan Sabancı Dinçer'in aldığı ödülün yanı sıra FOREIGN Policy Association bu yıl Peter Peterson'a (Peter Peterson Foundation Başkanı), Mark Kingdon'a (Kingdon Capital Management CEO'su), Peter Blair Henry'e (New York University) madalya, Michael Sabia (La Caisse de depot et placement du Quebec) ile Bruce Van Saun'a da (Citizens Financial Group Başkanı) ödül verdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA