Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Naturelgaz’ı “2 milyar $’a sat” deseler satmam!

Global'in kurucularından Mehmet Kutman, holdingin iki büyüme alanından biri olan ve büyük yatırımlara giriştikleri enerji için ise şu ilginç saptamayı yapıyor: "Sadece liman grubu değer olarak 1 milyar doları buldu. Bugün liman işinin tamamını sat deseler belki 1.5 milyar dolara satarım ama yeni girdiğimiz Naturelgaz'ı 2 milyar dolara sat deseler satmam. Öylesine gelecek vaat ediyor pazar. Dünya önümüzdeki 10 yıl içinde petrolden gaza dönecek. Gazı da yükleyip götüremezsin. Çok maliyetli. Türkiye gaz rezervlerinin üstünde oturuyor adeta. Rezerve yakınlık çok önemli." Global, Naturelgaz'a şimdiye kadar 140 milyon lira yatırım yapmış. 2-3 yıl içinde bir 100 milyon lira daha yatırım planlıyor. Hedef dizel yakıtın kullanıldığı belediye otobüslerinin bu gaz ile tanıştırılması. Global, hali hazırda İstanbul'da ihaleyi kazanarak Alibeyköy'de CNG istasyonu kurmaya başlamış. İlk aşamada 200, sonrasında yaklaşık 500 belediye otobüsünün daha temiz olduğu belirtilen bu gazı kullanmaya başlayacağı belirtiliyor. Üstelik gazın dizele karşı maliyet açısından da yüzde 20 ile 50 arasında bir avantajı olduğu söyleniyor.
Botaş'tan doğalgazı alıp, sıkıştırıp boru hattının olmadığı yerlerdeki fabrikalara satmaya başladıklarını anlatan Mehmet Kutman, bu işte rakiplerinin kara yolunu kullanarak "dökme sıvı doğalgaz" (LNG) taşıdıkları ve hiçbir kurala uymadıkları görüşünde. Kutman, özellikle pazardaki yabancı şirketlerin kendi ülkelerinde yapmalarının söz konusu bile olamayacağı tehlikeli bir iş şeklini Türkiye'de rahatlıkla yapabildiklerini öne sürüyor ve "Avrupa Kalkınma Bankası'nı belki de ortak alacağız. Ben inatçıyım. Bu sektörde kurallara uyulmalı. Örneğin İngiltere'de otellerin bu sıvılaştırılmış gazı yakıt olarak kullanması tamamen yasak. Ama Türkiye'de Antalya bölgesinde 200 otel kullanıyor" diye konuşuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA