Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kadınlar işte eşitlik için 80 yıl beklemeyecek!

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, iş dünyasında cinsiyet eşitliği ancak 2095 yılında sağlanacak. Yani tam 80 yıl sonra. Peki kadınlar 80 yıl beklemeye razı mı?
Eski adı Ernst&Young, yeni adı EY Türkiye'nin iş dünyasından, kamudan, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve medyadan kadınları buluşturduğu ve tartıştırdığı yuvarlak masa toplantısına katıldım.
Rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki kadınların bu kadar süre beklemeye niyeti yok!
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, her konuşmasına 21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olduğu vugusuyla boşuna başlamıyor. Hepimiz biliyoruz ki aslında yönetim kuruluna kadın alan şirketler, diğerlerine göre daha verimli ve kârlı şirketler haline geliyor. İyi ama neden o seviyeye gelen kadın sayısı çok az? Neden kadın ve erkek arasında aynı işi yapmalarına rağmen hep bir ücret farkı var? Kadına karşı iş hayatındaki önyargılar nasıl kırılacak? Neden işe başlarken büyük bir heyecanla 100 kadından 43'ü bir üst pozisyona karşı büyük bir istek ve hırs duyuyorken, aradan 5 ila 7 yıl geçtikten sonra bu isteği hisseden kadın 16'ya kadar iniyor?
Ancak ne güzel ki yukarıda sözünü ettiğim kadının iş hayatında erkekle eşit seviyeye gelmesinin önündeki engellerle savaşan şirketler de çoğalıyor. Bunlardan biri EY. Şirketin Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika sorumlusu Julie Teigland, bu tabloyu değiştirmek için küresel çapta bir inisiyatif başlatmış. İşte biz de bu inisiyatifin Türkiye ayağında bir yuvarlak masa etrafında buluştuk.
Önce bir kaç önemli rakamı paylaşmak istiyorum. Yapılan araştırmalar, kadın işletmelerinin dünyada en ciddi büyüyen pazar olduğunu ve gelecek 5 yılda kadınların gelirinin 13 trilyon dolardan 18 trilyon dolara çıkacağını gösteriyor. Aradaki 5 trilyon dolarlık fark, Çin ve Hindistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasındaki büyümeden fazla.
2028 yılına kadar kadınlar dünyadaki ihtiyari yani isteğe bağlı harcamanın yüzde 75'ini yapacak.
Üstelik kadınlar dünyadaki işletmelerin üçte birine sahipler ve neredeyse bu işletmelerin yarısı gelişmekte olan ülkelerde.
Bu gerçekler ışığında kadının çalışma hayatında hak ettiği yere ulaşması, erkekle eşitlenmesi için önemli çalışmalar yapılıyor. EY Türkiye'nin hepsi bir birinden cengaver, atak kadınlarının yönettiği yuvarlak masada, kadınların erkeklere göre daha fazla sayıda yüksek öğrenim görmelerine rağmen neden geri planda kaldığı anlatıldı, kadın yöneticilerin önündeki engeller sıralandı. Mesela, ne yazık ki sadece Türkiye'de değil, AB ülkelerinin yüzde 67'sinde de kadınların profesyonel gelişimi için özel programlar yok.
Ezcümle, EY'de çalışan üst düzey kadın yöneticilerden Demet Özdemir, Ayşe Öncü, İmge Kaya Sabancı, uluslararası platformda sürdürülen bu toplantının notlarını derleyip Teigland'ın ekibiyle paylaşacak ve ortaya bir aksiyon planı çıkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA