Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Üç yıldır en başarılı Ar-Ge VitrA'nın olunca

Üç yıldır üst üste sektörün en başarılı araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezi seçilen VitrA İnovasyon Merkezi'nin sırrı nedir? Doğrusu ben de merak ettim. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2014 yılı Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi Değerlendirmesi kapsamında, seramik ve refrakter sektöründe en başarılı inovasyon merkezi yine VitrA oldu.
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir, 2011'de 15 milyon liralık bir yatırımla Bozüyük'te kurulan ve tüm Ar-Ge çalışanlarını tek çatı altında toplayan VitrA İnovasyon Merkezi'nde şu anda 110 proje üzerinde çalışıldığını söylüyor. Bu yıl araştırma- geliştirme bütçesini grup yüzde 20 oranında artırmış. VitrA, her yıl cirosunun yüzde 1.8'ini de araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayırıyormuş.
2014'te grup cirosunun 2.8 milyar lirayı bulduğu düşünülecek olursa 85 kişinin çalıştığı Ar-Ge'ye ayrılan pay hiç de fena değil.
Boğaç Şimşir, üretimin yüzde 65'ini ihraç ettiklerini ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürün grubuna sahip oldukları için cari açığın düşmesine yardımcı olduklarını söylüyor.
Bozüyük'te 5 milyon adetlik üretimle dünyanın tek çatı altında en büyük tesisinden söz ediyoruz ve şimdi yapılan yeni yatırımla üretim 6 milyon adede çıkıyor. Büyümeyi, belli ki sürekli en iyi başarılı seçilen Bozüyük'teki ArGe'den çıkan yenilikçi ürün grubu destekliyor ve ihracat pazarlarında da rakipler karşısında güçlü bir pozisyon yaratıyor.
Grubun yönetim stratejisi de kriz zamanlarında büyümeye negatif etkiyi azaltacak yapıya sahip. Mesela Almanya'da 4, Fransa'da 1 ve Rusya'da 2 fabrikası olan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, Rusya ile Türkiye arasında uçak gerginliği çıkmadan önce, Rusya ekonomisinin kötüye gitmesi ve pazarın daralması yüzünden, bu ülkedeki üretimin pazarını Almanya'ya kaydırabilmiş.
Boğaç Şimşir, "Böyle zamanlarda birçok ülkede üretim yapıyor olmamız çok işimize yarıyor. Rusya'daki 320 bin adet üretim kapasitesi olan fabrikayı tabii ki Rus pazarı için açmıştık, ancak olumsuz gelişmeler üzerine bu karardan vazgeçtik ve Rusya'dan Almanya'ya ihracat yapmaya başladık" diyor. Bu arada Şimşir, Eczacıbaşı'nın Rusya'daki fabrikasında çalışanların neredeyse tamamının Rus olduğunu ve iki ülke arasındaki gerginliğin Türk şirketlerine yansımasında, çalışanlar nezdinde Türklerin değil Rusların zarar göreceği gerçeğini de hatırlatıyor.
Son bir not da VitrA'nın ihracat yaptığı pazarlar arasında olan İngiltere ile ilgili. Öğreniyorum ki İngiltere pazarında VitrA'nın satışları çok iyi. Bunun nedenini sorduğumda Şimşir, "Ürünlerimiz beğeniliyor ve ayrıca inşaat sektöründe bir patlama yaşanıyor İngiltere'de" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA