Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kıbrıs'ı görücüye biz çıkartacağız

2 günümü Kuzey Kıbrıs'ta geçirip, siyasiler, ekonomi uzmanları, dini liderlerle sohbet edince duyduğum cümle hep aynı: "Çözüm süreci görüşmeleri 1968'den bu yana hep yapılıyor ancak ilk defa sonuca yaklaşıldı. 2016 çok önemli bir yıl."
Denen o ki Federal Kıbrıs konuşulurken ilk kez ekonomi siyasetin önüne geçiyor.
Belki de bu yüzden olsa gerek, Kuzey Kıbrıs'ın en başarılı kadınlarından biri olan Sıdıka Atalay, bir yandan Lefkoşa'da 40 milyon dolara şehrin ilk AVM'sini, rezidansını ve ofis kompleksini yıl sonuna kadar açmak için çalışırken, diğer yandan da Cuprum Island Consultant isimli danışmanlık şirketiyle, Kıbrıs'ı görücüye çıkaracak önemli bir adımı atıyor.
Kuzey Kıbrıs'ın siyaset ve ekonomi dünyasından önemli isimlerini bir toplantıda buluşturan Atalay; "Kıbrıs aslında çok güzel bir kız. Potansiyeli var. Evde görücü bekliyor yıllardır. 20 yıl sonunda karar verdim. Haksızlık oluyor. Bir katkı koyamıyoruz. O zaman uzman isimleri bir araya getirip, danışmanlık yapmaya ama bunu yaparken icraatın da içinde olmaya karar verdim. Kıbrıs'ı görücüye çıkartacağız" diyor.
Arşiv dolusu projelere atıfta bulunup, Türk yatırımcıların kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Atalay bir orkestra şefi olmayı hedeflediği yeni oluşumda, farklı düşünen isimleri bir araya getirmeyi başarmış. Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Prof. Dr. Halil Güven, eski KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz ve Şahap Aşıkoğlu, Atalay ile kafa kafaya vererek Kıbrıs'ta yeni yatırımların önünü açmaya çalışacak.
Kıbrıs'ın en büyük projesi geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Asrın projesi olarak nitelendirilen ve deniz geçişi Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen proje sayesinde Kıbrıs, Türkiye'den gelen içme suyuna kavuştu ve açılışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.
Şimdi başta turizm ve eğitim olmak üzere Kuzey Kıbrıs'ta birçok sektörün önemli gelişmelere gebe olduğu anlatılıyor. 35 yeni üniversitenin devreye girmek için sırada beklediği Kıbrıs'ın bir eğitim adasına dönüşmemesi için sebep olmadığını en güzel Prof. Halil Güven anlatıyor. Adadaki Türk öğrenci sayısı 42 bini bulmuş durumda.
Halil Güven adanın güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da öne çıkacağı görüşünde. Çifte vergilendirme gibi ekonominin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasıyla Kıbrıs'ta yatırımların artacağı beklentisi hakim.
Bir dip not: Sıdıka Atalay, bir konferans düzenleyip sorunları ve çözümleri masaya yatırmakla kalmadı, ünlü şair Nazım Hikmet'in 114'üncü doğum gününe denk getirerek, adanın en önemli mekanlarından biri olan Bedesten'de (St Nicholas Kilisesi) Kuzey ve Güney'in önemli simalarını Nazım Hikmet şiirlerinden oluşan bir konserde buluşturdu. Öyle bir buluşmaydı ki KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey'den ve Güney'den dini liderler, siyasiler, yazarlar ve akademisyenler ve de birçok ülkenin konsolosunu da bir araya getirmişti. 'Bir Barış Yolculuğu' adını taşıyan konserde Grup Abra'nın barış şarkıları adada Türklere ve Rumlara harika bir gece yaşattı. Barışa giden kapıları açacaksa ancak sanatın evrensel dili açacak, bu özel gece de bunun en güzel kanıtıydı galiba.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA