Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

TABA lobi atağında

Washington'da ofis açan ve başına da mezun.com'un kurucusu Ali Hantal'ı getiren Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin gelişmesi için, derneği harekete geçirmiş. Suriye konusunda sıcak gelişmelerin yaşandığı, savaş ortamı nedeniyle ekonomik ilişkilere bir türlü sıranın gelmediği günler belki ama öyle görünüyor ki TABA , 5'te 1'i ABD'yi olan 500 üye şirketiyle Amerika'yı zorlamak istiyor. Aynı zamanda Motorola'nın Türkiye CEO'su da olan Gürçay'ın ajandası pek bir yoğun. Bir taraftan Türk Amerikan Üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarını tamamlamaya çalışıyor ki vakıf kurmak için başvuru noktasına gelmiş olmalarının sevincini yaşıyor, diğer yandan da iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için Amerikan Ticaret Odası (AmCham) kanalıyla sıkı lobi yapıyor.
Sohbet ederken ilginç bir noktaya parmak basıyor Gürçay. "Bir araştırma yaptık ve görüdük ki Türkiye ile ABD arasında tam 12 bin 500'ün üzerinde 'ihracatında sorunsuz işlem' yapılabilecek ürün varken, ne yazık ki Türkiye bunun sadece 700'ünü kullanıyor" diyor. İhracatın gelişmesi sadece kotalara bağlı değil demeye getiriyor, işadamlarının biraz daha araştırma yapmasını istiyor, dernek olarak da kendilerinin katkı yapmaya hazır olduklarını söylüyor. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nı da yakından takip ediyor Gürçay ve Türkiye'nin taraf olmak için uğraştığı bu anlaşmanın sınırlarının genişletilmesi halinde 30 milyar dolar ek gelir geleceğini savunuyor. TABA'nın bu konuyla ilgili nisan ayında Ankara'da yapacağı toplantıya, taraf olmamamıza rağmen ABD ve Avrupa'dan baş müzakerecilerin katılıyor olması önemli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA