Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zorlu teknoloji avına çıktı!

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Vestel yöneticileri cep telefonundaki anten sayısını 4'ten 1'e indiren bir şirketle satın alma konusunda gizlilik anlaşması imzaladı

Devlerin çarpıştığı teknoloji dünyasında, Zorlu Grubu'nun yaptığı 'teknoloji avcılığı'nın ipuçlarını öğrendik. Öyle ki herkes Barselona'daki GSM fuarına odaklanmışken, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Vestel'in teknoloji şirketi Vestek'in Genel Müdürü Metin Salt'ın tek bir amacı vardı. O da yeni teknolojilere daha hızlı ulaşım sağlayan ve gelecekte neleri göreceğimize yoğunlaşan bir başka fuarda, cep telefonlarındaki anten sayısını bire indiren teknolojinin sahibi bir şirketle gizlilik anlaşması imzalamak. Vestel'i 27 yıl öncesinden tanıyan, bilen, dünyadaki tüm fuarları arşınlamış olan CEO'su Turan Erdoğan ile buluştuğumuzda, kendisini bir Vestel marka cep telefonunu hızla yere atarken buluyoruz. Alman olduklarını öğrendiğimiz bir gruba demo yapıyormuş. Darbelere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bizzat gösterdiği telefonu incelemek üzere alan Alman grup uzaklaşırken, Erdoğan ve Metin Salt'tan Vestel'in teknoloji satın almaya odaklı büyüme planının detaylarını öğrenmeye başlıyoruz. Vestel, 2000 yılında İngiltere'de Cabot adlı bir 'start up' teknoloji şirketini satın alarak bu ülkede teknoloji geliştirmeye başladı. Şirketin o yıl sadece 5 mühendisi vardı. Bugün 55 mühendis teknoloji geliştiriyor ve tabiri caizse 'ava çıkıyor'. İşte bir telefonda 4 tane olduğunu öğrendiğimiz anten sayısını teke indiren şirketi de Cabot buluyor ve Endeavor Türkiye'de de önemli bir görev alan, yenilikçilik konusundaki tüm gelişmelere açık olan işadamı Emre Zorlu ile Metin Salt arasında bir görüşme ayarlıyor. Salt, hem maliyeti azaltacağı hem de 'SAR' oranını düşürdüğü iddiasıyla bu teknolojiyi satın almak için harekete geçtiklerini söylüyor. O sırada Turan Erdoğan, dünya devleri Apple ve Samsung'un yeni teknoloji geliştirmekle uğraşmayıp, satın almalarla yenilikleri yakaladıklarını hatırlatarak, "Herkes aynı yolu takip ediyor, biz de geride kalmak istemiyoruz" diyor.

BÜYÜK KAMPANYA YOLDA

Cep telefonu pazarında ise Erdoğan, "Pastanın büyümesi için bizim gibi şirketlere muhtaçlar" diyor ve 1.5 milyon telefonun satıldığı pazarın yüzde 10'una talip olduklarını açıklıyor. Şu anda 50 bin telefon satan Vestel, geniş ürün yelpazesiyle nisan ayından itibaren operatörlerle yapacakları anlaşmaların da etkisiyle 100 bin adetlik satış hedefliyor. Erdoğan'a, içerde ve dışarda büyük teknoloji yatırımı yapan Vestel'in bunun meyvelerini ne zaman toplamayı beklediklerini soruyorum, "2019'da geri döner" cevabını alıyorum.

VESTEL RUSYA'DAKİ MAKİNELERİNİ TAŞIYACAK!
Avrupa'da iddialı bir pazar payına ulaşan, şirket satın alarak büyüyen Vestel'in Rusya planları, Moskova'nın ekonomik sıkıntılarla uğraşması ve ardından da iki ülke arasında uçak düşürme kriziyle yaşanan gerginlikler yüzünden alt üst olmuştu. Vestel CEO'su Erdoğan, şirketin 6 aydır üretim yapmadığı Rusya'daki fabrikalarını kapattığını söyledi. Erdoğan, "Makineler önemli. Bu tesisteki tüm makineleri başka bir ülkeye kaydıracağız, Türkiye de olabilir" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA