Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İnşaatın dev isimleri neresi için illa park olsun dedi?

"Ne yazık ki şehirler bina ve araçların istilası altında. İnsana yer kalmamış. Oysa aslolan insandır. Yaya ve bisiklet yolları yapın. Türkiye'de tek ve en güzel bisiklet yolunu Konya yaptı. En başarılı il. Engelli dostu, insana öncelik veren şehirler inşa edin ve adımı da hemen atın. Alan itibariyle sıkıntılı yerler hariç Türkiye yatay mimari konseptine geçmeli."
Önceki gün Sabah Gazetesi'nin liderliğinde ilki düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yukarıdaki cümleleri duymak çok iyi geldi. Çünkü evet hepimiz yıkılma tehlikesi olan milyonlarca konutu içeren kentsel dönüşüm yapılırken en çok doğadan uzaklaşacağımız, kendimizi yoğunluğu fazlalaşmış şehirlerin içinde bulacağımız için endişeliyiz. Ancak öyle görünüyor ki bu gidişatta olumsuz örneklerin ayıklanma dönemine girdik.
Kurultay akşamı Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak evsahipliğinde, hem inşaat sektörünün hem de bankacılık sektörünün önde gelen isimleriyle bir masa etrafında buluştuk ve hem kurultayın değerlendirmesini hem de sektörün beklentilerini ve sorunlarını konuştuk. İşte o akşam benim en çok hoşuma giden cümleyi de Avrupa Konutları'nın ve de çocuğa, aileye, spora, sosyal alanlara verdiği önemle öne çıkan Vadi İstanbul projesini hayata geçiren Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya kurdu. "Ben" dedi, "Atatürk Havalimanı kapatıldıktan sonra o alanın parka dönüştürülmesini istiyorum. İstanbul'un en çok büyük bir parka ihtiyacı var." Hemen yanında oturan Kuzu Grup'tan Özen Kuzu da sohbete katıldı ve ekledi: "Ben de park olmasını istiyorum. Ha, şayet ihaleye çıkılırsa ben de bir inşaatçı olarak bu ihaleye katılırım ama buranın park olmasını istiyorum" Kuzu'nun yanında oturan YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Arslan da Kuzu'yu onayladı. İnşaat şirketlerinin patronlarından bunu duymak güzel, değil mi?
Sohbetin öne çıkan bir diğer konusu da bankaların yüzde 1'in üstündeki faiz oranlarıydı. Süleyman Çetinsaya, ısrarla metrekaresi 4-5 bin lira olan ve orta sınıfa hitap eden konutlarda tüketici kredisi faizinin yüzde 1'in altına düşürülmesini dile getirdi ve toplantıya katılan kamu bankalarına, "Siz üstelik devlet bankasısınız. Niye bu kadar kar etmek zorundasınız? Lütfen söyleyin sizden konut kredisi alan vatandaşlar bunları ödemiyor mu?" Yanıtı da Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'ndan geldi. "Evet ödüyorlar. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Siz de lütfen metrekare fiyatlarınızı düşürün."
İnşaat ve bankacılık sektörü konut kredisi faizlerinde orta bir noktada buluşacak mı? Bunu zaman gösterecek. Ancak bu önemli kurultay sayesinde sektör temsilcileri eteklerindeki taşları döktü. Sanıyorum herkesi en çok da vatandaşı mutlu edecek akıllı, her türlü sosyal ihtiyacın düşünüldüğü yeni şehirler için kamunun, sektör temsilcilerinin ve vatandaşların daha çok bilgi alışverişinde bulunması gerekiyor.
İnşaat kalitesi çok kötü olan ve olası bir depremde yıkılma tehlikesi olduğu bilimsel olarak ortaya konan milyonlarca konut mevcutken, kentsel dönüşüm şart değil gibi argümanların havada kaldığı herkesçe kabul edilmeli. Önemli olan kanunlara, kurallara uygun ve insana saygılı bir dönüşümü başarmak. Türkiye bunu yapabilecek insan kaynağına sahip.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA