Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kocabıyık köyünde hayvancılığa başladı

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, kişisel girişimiyle baba ocağı Afyon'un Tazlar köyünde hayvancılık ve peynir üretimine başladı. Çiftliğin yanı sıra, ünlü yabancı küratör ve sanatçılarla dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birini kuruyor

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, babası Asım Kocabıyık'ın izinden yürüyor. Sessiz sedasız, Afyon'un Tazlar köyünde, kişisel girişimiyle hayvancılık ve İtalyan peyniri üretimine başladı.
Dünya çapında büyük bir açık hava müzesi de kuruyor.
İki yıl içinde Afyon'un Tazlar köyünde, ismini arazinin koordinatlarından alan 38° 30° Çiftliği'nin hemen yanında 38° 30° Sanat Vadisi açılacak.
Bu vadi içinde 10 pavilion, botanik park, göl projesi ve içinde galerilerin yer aldığı butik otel yer alacak.

PEYNİR DE ÜRETECEK
Kocabıyık'ın köyündeki yatırımları yerinde görmek üzere hafta başı istikametimiz Afyon'un Tazlar köyü oldu. Ahmet Kocabıyık, köyün yakınında satın aldığı 2 bin dönümlük arazi üzerinde çiftlik kurarak hayvancılığa başlamış. Çiftliğin de müzenin de yönetimini gelini Kıvılcım Kocabıyık ve ekibine bırakarak çalışmaları uzaktan takip etme yolunu seçmiş.
Kıvılcım Kocabıyık, çiftliğe arazisi hariç 10 milyon liralık yatırım yaptıklarını, 2013'te Avusturya'dan 64 gebe Simental inek ithal ederek işe başladıklarını söylüyor. Daha sonra İtalya'dan da 116 mandanın çiftliğe geldiğini anlatan Kocabıyık, neden İtalyan mandası ve Avusturya ineği tercih ettikleri sorusuna ise, "İtalyan su mandaları günde 15 litreye yakın süt veriyor. Oysa Türk mandaları günde ancak 4-6 litre süt verebiliyor.
Afyon, bir dönem mandacılığın merkeziymiş, şu anda bu özelliği kaybolmak üzere.
Bizim amacımız mandacılığı yeniden canlandırmak" diye cevap veriyor.
37 kişinin çalıştığı çiftlikte, İtalya'dan ithal edilen makinelerle peynir fabrikası da kurulmuş. Mozzarella, Burrata, Ricotta, Stracciatella ve Scamorza gibi ünlü İtalyan peynirleri üreten çiftlik, ürünlerini restoran ve gurme dükkânlarına satıyor.
Yakında Macro süpermarketlere de satış başlıyor. Kocabıyık, günlük 2 bin litre inek ve 2 bin litre manda sütü üretmeyi hedefleyen çiftliğin, yılda 140-150 baş besi hayvanı yetiştireceğini söylüyor.

AÇIK HAVA MÜZESİ KURUYOR
Çiftliğin hemen yanındaki 38° 30° Sanat Vadisi'nde, ABD'deki ünlü Whitney Museum'un Küratörü Christiane Paul'un küratörlüğünde, dünyanın sayılı müzeleri arasına girebilecek bir açık hava müzesinin çalışmaları da başlamış. Öğreniyoruz ki, 10 pavyonun birinde Japon sanatçı grubu TeamLab, diğerinde de büyük boyutlu ışık enstalasyonları ile tanınan sanatçı Erwin Redl gibi ünlü isimler olacak. Göl projesini ise Lily Jencks üstlenmiş. Yüzen çiçek bahçeleri, şelaleler, mevsimlere göre değişen yeşillikler gibi unsurlarıyla dikkat çeken Team- Lab gibi isimler sayesinde dünya sanat çevrelerinin dikkati de Afyon Tazlar köyüne yönelecek. TeamLab, 100 metre uzunluğunda bir tünel yapmaya başlamış bile...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA