Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Baksı Müzesi’nin belediyeyi şaşırtan talebi

Bursalı Gökçen Grubu, Alman uçak firması AQUILA'yı aldı. Yeni hedef havacılık" dedi ayburt'a 45 kilometre uzakta, uçsuz bucaksız bir coğrafyada bir tepenin üzerinde kurulan ve 2014'te Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü alan Baksı Müzesi, 10'uncu yılını kutluyor.
Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyon Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın kişisel gayretleriyle yoktan var ettiği Baksı Müzesi'ne geçen yıl unutulmaz bir ziyaret yapmıştım. Anadolu'nun orta yerinde, gitmesi bir hayli çetrefilliydi. Çoruh Vadisi'ne bakan müze bir tepede bir anda beliriveriyor ve ilginç mimarisiyle adeta bir uzay istasyonunu andırıyor uzaktan.
Avrupa'dan böylesine özel bir ödül alınınca, dünyaca ünlü Katalan sanatçı Joan Miro'nun önemli bir heykeli de bir yıl boyunca burada sergilenme hakkını almış, biz de hem bu heykeli hem de birbirinden güzel diğer sanat eserlerini görme şansı yakalamıştık. Müze, bu heykel onuruna Miro'yu merkeze yerleştirerek onun çevresinde bir sergi oluşturmuş ve metoforik bir heykelli yol inşa etmişti.
Birbirinden güzel kitaplar çıkaran, sanatçıların, tasarımcıların ve sanatseverlerin desteğiyle gün geçtikçe büyüyen, gelişen Baksı Müzesi'nin 10'uncu yılını kutlamak için önceki akşam müzenin yönetim kurulu üyelerinin de aralarında olduğu bir grupla bir araya geldik.
10'uncu yıla özel Ged:Baksı'da 10 Yıl isimli kitabın da tanıtıldığı davette Hüsamettin Koçan, aralarında Prof. Dr. müzenin yönetim kurulundaki kadınların ağırlığına atıfta bulunarak; "Artık kadın konusunu abartıyoruz. Kadınlar yönetecek bu müzeyi. Yönetime erkekler girmeyecek" diyerek söze girdi ve şöyle devam etti:
"Bayburt'ta kültürü koruyan kadınlar. Erkekler gurbete çalışmaya gidiyor. Kadınlar evi bekliyor, büyütüyor ama evde güçlü olan kadın dışarıda yok. Ekonomik olarak öne çıkıp, üretime katılmasını istiyoruz. Müzede de onları istiyoruz. Müzeye kadınlar sahip çıkacak. Baksı zor, çetin bir yer. Yalnızlık duygusu yaşabilirsiniz ama olmuyor, çünkü burada bizi hep çocuklar karşılıyor. Biz de onlara atölye çalışmaları yapıyoruz. Proje yapmalarını teşvik ediyor ve burs veriyoruz."
Öğreniyoruz ki Baksı sadece Bayburtlu çocuklara değil, Erzurum, Gümüşhane, Artvin ve Rizeli çocuklara da burs vermeye başlamış. "Her ilde 15 çocuğa burs veriyoruz ve şimdi bir de tiyatro yapıyoruz" diyen Koçan, zorlu yolların aşılması için Bayburt Valiliği'nin de helikopter pisti yaparak kendilerine destek çıktığını söylüyor.
Baksı'da sanatçıların ve müzedeki etkinliklere katılanların kalması için yapılan misafir odalarının sayısı da 27'ye çıkmış. Bu haliyle Baksı Müzesi, turizmi de tetikleyecek projelerle önümüze çıkmaya hazırlanıyor.
En güzeli de müzenin destekçilerinden mimar Melkan Tabanlıoğlu'nun projesini çizdiği Kadın İstihdam Merkezi ile ilgili anekdot. Tabanlıoğlu, önce 3 kat olarak düşünülen binanın 2 katlı olmasını isteyince Hüsamettin Koçan, belediye başkanına gidiyor ve durumu anlatıyor. Başkan, herkesin kat sayısını artırmaya çalıştığı günümüzde gelen talebe öylesine şaşırıyor ki, "Hocam ne isterseniz yapın" diyerek talebi hızlandırıyor. Hali hazırda müzenin en büyük destekçilerinden biri Polimeks. İçindeki projelere de Socar ve Ülker destek veriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA