Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

“Yurtdışına Türkiye’yi anlatıyoruz”

160 yılda her şeyi yaşadık

Türkiye'ye ilk modern elektriği getiren Alman Siemens tam 160 yıl önce, Kırım harbinden hemen sonra Türkiye'ye girmiş ve 1856 yılında küçük bir ofiste telgraf projeleri yaparak işe koyulmuş. Diyeceğim o ki 40 yıldır birçok kademesinde görev aldığı Siemens'in şu anda Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su koltuğunda oturan Hüseyin Geliş, 15 Temmuz'daki darbe kalkışmasını ve sonrasında yaşadıklarımızı, ülkede 160 yıllık bir geçmişi olan bir şirketin süzgecinden geçirerek yorumluyor.
Geliş, Türkiye ile Almanya ilişkilerinin Osmanlı'dan bu yana hep çok iyi olduğunu ve bu süre içinde 7 padişah, 2 dünya savaşı, 12 cumhurbaşkanı, 27 başbakan, 3 darbe gördüğünü hatırlatarak, "Siemens hiçbir zaman ne ülkeden çıkmayı düşündü, ne de yatırımını durdurdu. Bir yıl önce Türkiye'ye yatırım yapmış olan bir şirket ile bizim kaygımız bir değil. Biz bu ülkeye güveniyoruz" diyor.
Öğreniyoruz ki Siemens darbe kalkışmasından hemen sonra yurtdışına risk raporu hazırlayarak durum değerlendirmesi yapmış. Hüseyin Geliş, "Kriz dönemlerinde biz üst düzey yöneticiler hep zorlanırız. Önce durumu anlamaya çalışıp sonra yurtdışına anlatmak zorundayız. Hele içinde olduğumuz durumda bu hiç kolay değil. 1 haftadır Türkiye'yi anlatıyoruz" diyor.
Siemens Türkiye'de Koç Grubu ile stratejik işbirliği içinde oldu ve 1959 yılında iki grup birlikte Simko'yu kurarak enerji, otomasyon, sağlık ve hastane projelerinde 45 yıl birlikte çalıştı ve ortaklık 2000 yılında sona erdi ancak hâlâ Koç Vakfı şirkete sembolik oranda hissedar.
190 ülkede faaliyet gösteren Siemens'in Türkiye'deki cirosu 2 milyar euro civarında ve Türkiye, Siemens'in belirlediği 30 lider ülke arasında önemli bir noktada. Hüseyin Geliş'ten bu yıl yapılacak yatırımlarla ilgili de bilgi alıyoruz. 2016'da 2 yeni yatırım daha yapacak olan şirket, ağustos ayında 40 milyon liralık bir yatırımla Gebze'de alçak gerilim fabrikasının temelini atacak. Siemens tüm fabrikaları Gebze'de toplamayı planlıyor. Gebze'de yaklaşık 30 milyon euroluk yatırımla yeni bir tramvay fabrikası kurmaya başlayan şirket, araştırma geliştirmede büyümek istiyor. Geliş, Ar-Ge bütçelerinin 40 milyon lira olduğunu söylüyor. 20 kişi ile başladıkları Ar-Ge bölümü bugün 300 mühendisle ciddi bir atak yapmış.
160 yılda Türkiye'de birçok ilke imza atmış bir sanayi şirketi Siemens. Osmanlı'da ilk telgraf, Türkiye'nin ilk enerji santralı unvanına sahip Dolmabahçe Gazhane Santralı, ilk elektrikli tramvay, Kızılay'a X-Ray cihazı (1917), 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi) elektrifikasyonu, Türkiye'nin ilk en yüksek hızlı treni, ilk H Class Türbin, Siemens imzası taşıyor. Şimdiyse odaklanılan en önemli konu 'Endüstri 4.0'
CEO Geliş, endüstri 4.0 hazırlığında Türkiye'de öncü olmuş, bir yandan Ankara'yla diğer yandan da üniversitelerle bu konuya en iyi şekilde hazırlanmak için adeta seferberlik ilan etmiş.
Geliş, "Hep geç kaldık falan diyorlar. Hayır kabul etmiyorum. Almanya, 2013 yılında gündeme aldı. Tüm ülkeler bir-iki yıldır dijitalleşme konusuna yoğunlaştılar. Biz şu anda vakit kaybetmezsek endüstri 4.0 konusunda Türkiye bölgede merkezi bir rol oynayabilir" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA