Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sadece 3 ay geçti oysa!

Kim der ki bu ülke 2016 yılında korkunç terör olaylarına ve de yetmezmiş gibi tarihinin en kanlı darbe girişimine sahne olacak. Çok değil sadece 3 ay önce Türkiye Cumhuriyeti ortadan kaldırılmaya, demokrasi yok edilmeye çalışıldı ama hâlâ ayakta sapasağlam duruyor.
Geçen hafta Zürih, Londra, Dubai ve Singapur'da birçok uluslararası yatırımcıyla bir araya gelen Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ve Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek ile buluştum.
Benim de iki yıldır jürisinde yer aldığım 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nı konuşmak için bir araya gelmiştik ama tabii ki gündem ağır bastı ve bankacıların yurtdışı izlenimlerini dinlemeye koyuldum.
3 ay önce olanlara biz bile bazen inanamıyoruz.
Dışarıdaki insanların bunu anlaması o nedenle daha zor. Taze, 15 Temmuz sonrası krizin olağanüstü hızlı yönetildiğini düşünüyor:
"Finansal tarafta çok dirayetli bir duruş vardı. Merkez Bankası bizi topladı ve kim ne kadar likidite istiyorsa, kolaylık sağlanacak dendi. Çok önemliydi. İlk 24 saatte normal zamanın 4 katı para çekildi ATM'lerden. İlk işimiz ATM beslemek oldu. 24 saat sonra para çekme hareketi durdu. 15 Temmuz gecesi halkın gösterdiği refleks ise efsaneydi." İlginç olan piyasalar ne kadar hareketlense de etkisi sınırlı kaldı. Kredi derecelendirme kuruluşları fırsattan istifade etti. Ülke notunu düşürdü ancak bunların da etkisi çok az oldu. Taze, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesini, "Ülkenin dinamiklerine ciddi bir güven var" şeklinde açıklıyor ve ekliyor: "Böyle düşünmeseydik, yatırımcı görüşmeleri için yurtdışı turu yapmazdık zaten. Dalgalı denizde ne yapılması gerektiği konusunda Türklerin inanılmaz bir refleksi var." Servet Taze, tüm jeopolitik risklere ve dünya ticaretindeki durgunluğa ve de Türkiye'nin 2016'da yaşadıklarına rağmen yüzde 3'ün üzerine çıkan büyüme ile yabancıları çok etkilediği görüşünde. "2017 için hedeflenen yüzde 4.4'lük büyüme de hem gelişmekte olan ülkelere hem de dünya büyümesine kıyasla halen güçlü bir performansa işaret ediyor. Türkiye Hazinesi'nin uluslararası piyasalarda yaptığı ihracın beş katı talep toplamasının, ülkemizin dünya genelinde gezinen büyük likidite için en güvenli limanlardan biri olduğunu teyit etti hepimize."

Kadın çiftçilere büyük destek!
Gelelim, 63 yıldır kırsal kalkınmayı ve üretimi desteklemek için çalışan, son bir yılda yaklaşık 7 bin kadın girişimciye 300 milyon liraya yakın finansman sağlayan Şekerbank'ın daha çok kadının tarımda girişimci olması için başlattığı projenin 2016 sonuçlarına... Şekerbank, son bir yılda kadın çiftçilere 60 milyon kredi desteği sağlamış.
Tarım Bakanlığı ile birlikte başlattıkları projeyle bu yıl 9 ilden 424 kadın çiftçinin projesini değerlendirdi ve de en iyi projelerin sahibi olan kadın çitfçiler ödüllerini Dünya Kadınlar Çiftçiler Günü'nde Başbakan Binali Yıldırım'ın elinden aldı. Programda fark yaratan projeleriyle Yeliz Tok, Sevtap Nur Eroğlu ve Müyesser Martı sırasıyla ilk üçe giren isimler oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA