Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çift haneli büyüyen Alman şirketleri

Bu hafta Almanya'nın başkenti Berlin'de, ülkenin önde gelen medya grupları olan ZDF TV, Der Spiegel, Der Dagesspiegel, Die Zeit, Funke Medien, Focus ve Wachsmuthmedia temsilcileriyle bir araya gelme fırsatı bulduk.
15 Temmuz'daki ülkenin en kanlı en hain darbe girişimi sonrası Batı'daki dezenformasyon hepimizin malumu. İşte buna karşı Sabah Kurumsal İlişkiler Müdürü Fecir Alptekin'in önderliğinde Sabah Yazarlar Kulübü olarak yurtdışında bir dizi paneller düzenlemeye başladık.
Londra, Washington ve Brüksel'in ardından son durağımız Berlin oldu.
Düzenlediğimiz panelde bir ekonomi gazetecisi olarak, Avrupa Birliği denince ilk akla gelen ülke olan Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geldiği noktayı ve Türkiye'deki Alman şirketlerinin yatırımlarını ve yaptıkları ticareti anlatmak da bana düştü.
Ne 15 Temmuz sonrası ne de siyasi tansiyonun yükseldiği, Türkiye'nin teröre karşı en büyük mücadeleyi hem içeride hem de Suriye'de verdiği bir dönemde Türkiye Almanya'dan beklediği dostluğu yeterince gördü. Peki işin ticari boyutuna bakarsak ne görüyoruz? İş dünyasında işler nasıl?
Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacmi 35 milyar doları bulmuş durumda, üstelik Almanya ile dış ticaretimizde düzenli olarak açık veriyoruz. Türkiye'den Almanya'ya olan ihracattan çok daha fazlası ithalat yoluyla yapılıyor. Şirketlerin büyüme rakamları ise 2016 gibi her açıdan çok zor bir yılda çift haneli olabiliyor.
Türkiye Almanya'nın dış ticaretinde ilk 20 ülkeden biri. 2016 eylül itibarıyla 9.1 milyar dolar ihracat, 14.3 milyar dolar da ithalat gerçekleştirmiş. Almanya'ya ihracatımız yüzde 90 civarında sanayi mamullerinden, yüzde 10 civarında ise tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor.
Alman şirketlerin Türkiye'deki doğrudan yatırımları 13 milyar euro seviyesine ulaştı.
Türkiye'de 6 binin üzerinde Alman şirketi bulunuyor.
Alman şirketlerinin Türkiye'deki performansını anlatmak için bazı örnekler verebilirim.
Mesela, Türkiye'de otomotiv pazarının lideri Volkswagen geçen yıl yaklaşık 120 bin otomobil sattı. Yani Türkiye'de en çok Alman otomobili satın alıyoruz. Ortadoğu'yu Türkiye'den yöneten Alman Bosch, Türkiye'de son iki yılda 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Son 5 yıldaki yatırım toplamı ise 1 milyar euroyu buldu.
Mercedes-Benz, Türkiye'de toplamda 1 milyar euro yatırım yaptı, kamyon fabrikasının kapasitesini artırdı ve şu anda da Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor. 160 yıldır Türkiye'de bulunan Alman Siemens de çift haneli büyüyen şirketler arasında. 190 ülkede faaliyet gösteren Siemens'in belirlediği 30 lider ülke arasında Türkiye var ve şirket Türkiye yatırımlarına darbeden hemen sonra dahi devam etti. Örnekleri çoğaltmak mümkün.
Diyeceğim şu ki Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkiler çok daha köklü ve sarsılmaz. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler artarak devam ediyor ve Almanya için Türkiye'nin önemi de çok büyük.
Ha bu arada Türkiye ile AB müzakerelerini askıya alan Avrupa Parlementosu'nun bu kararına Almanların sevinmiş olduklarına hiç inanmıyorum. Ya da şöyle söyleyeyim, Avrupa Birilği'nin karar mekanizmalarında büyük etkisi olan Almanya'nın Türkiye'yi dışarıda tutacak herhangi bir kararı destekleyeceğine inanmak istemiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA