Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

“Vestel’i musalla taşından satın aldım”

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu'ya meslek hayatım boyunca sayısız defa mikrofon tuttum ancak öyle görünüyor ki ne zaman kendisini dinlesem hep yeni şeyler öğreneceğim.
Türkiye'deki girişimcilere can suyu veren Endeavor Türkiye'nin önceki akşam verdiği 10'uncu yıl davetinde, onur konuğu Ahmet Zorlu'ydu.
'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülen Zorlu, kendi deyimiyle KOBİ'nin bugün nasıl 30 bin kişiye istihdam yaratan 152 ülkeye mal satan büyük bir gruba dönüştüğünün hikayesini anlatırken salonu dolduran genç girişimciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu.
Girişimcilere dönüp, "İlk okul mezunuyum ve bununla gurur duyuyorum" diyen Zorlu şöyle devam etti: "Girişimci olmak kolay değil. Azimli ve dürüst olmak ayrıca çok çalışmak gerekiyor. İlkokulu Denizli'de okudum. Liseyi Trabzon'da, üniversiteyi Sultanhamam'da, masterı da bütün dünyada yaptım. Yılmadan, usanmadan, gecemi gündüzüme katarak çalıştım"
O sırada, Endeavor'un kurucularından olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç'un masasında oturan ve Vestel'de yöneticilik yapan Tunç Berkman, "Müthiş yenilikçi bir patron ve hala telefonun dizaynına kendisi karar veriyor" diyerek Zorlu'nun bulunduğu tüm sektörlerde en ince detaya kadar nasıl uğraş verip, ilgilendiğinin altını çizdi.
Ahmet Zorlu'nun girişimcilere Zorlu'nun omurgasını oluşturan tekstil ve elektronik üretimine nasıl başladıklarıyla ilgili anlattığı anekdotlar da ilginçti:
"Ülke bizim ülkemiz. Bu ülkeden gidecek başka yerimiz iyok. KOBİ'den çıktık bakın nerden nereye geldik. İlk yurtdışı fuarlarına gittiğimde tek kelime İngilizce bilmiyordum. Masa alacaktık, gittik dolap aldık. Bir defasında dantel makinesi almaya gitmiştim, kadife makinesi alıp, döndüm. Türkiye'de dantel vardı ama kadife makinesi yoktu. Daha çok para kazanacağımı anladım. Yenilik yaptım, makineyi aldığımda fabrika yoktu. Yerimiz de yoktu. Çok şükür hepsini yaptık. Maliyetleri düşürdük ve parayı oradan kazandık.
Ben Vestel'i A4 kağıdı üzerinde gördüğüm bilançodan aldım. Benim tabirimle musalla taşından aldım. Ölü vaziyetteyken, 'hocaya durun' dedim. 'Bunda bir şey var'. Bana; 'deli misin' dediler ama ben inandım. Bakın Vestel, 17 yıldır ihracat lideri. 15 bin kişiyi istihdam ediyor. Azmetmek gerekir.
Korkmamak lazım. Tutkuyla çalışmak lazım. İşinize sevdalı olacaksınız. Patron gibi çalışmadım hiç bir zaman."
10 yıl önce kurulan Endeavor'un başkanlığını Emre Kurttepeli'nin yaptığı yönetim kurulunda Ali Koç, Murat Özyeğin, Ebru Özdemir, Emre Zorlu, Özcan Tahincioğlu, Sina Afra, Suzan Sabancı Dinçer ve Alp Saul gibi iş dünyasından hem girişimci hem de büyük gruplardan isimler yer alıyor.
Endeavor Türkiye'nin başarısı bugün ölçülebilir hale geldi. Girişimcilere hayat suyu veren, onların fonlarla, yatırımcılarla ve dünyanın önemli girişimcileriyle bağlantıya geçmesine de vesile olan güzel bir ekosistem kuran Endeavor Türkiye'de yer alan girişimciler 10 yılda 1.5 milyar dolarlık bir değer yarattı. Bugüne kadar Endeavor'ın desteklediği 54 girişimin sahibi olan 86 girişimciden 14'ü şirketini sattı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA