Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

TOKİ Ytong fabrika arazisine koru yapacak

Pendik'te artık şehir içinde kalan bir fabrika arazisi, Emirgan Korusu büyüklüğünde bir yeşil alana dönüştürülecek.
İstanbulluları çok sevindirecek bu haberi önce yapı malzemeleri sektörünün önde gelen ismi Türk Ytong'un Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar'dan aldık, ardından dün TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile de konuşarak doğrulattım.
54 yıl önce Pendik'in en değerli yerinde E-5 kenarında gaz beton üretmeye başlayan Türk Ytong'un, içinde fabrikasının olduğu 300 dönümlük arazisi geçtiğimiz günlerde kamulaştırıldı.
Türkiye'de 6 fabrikası bulunan Türk Ytong, göz bebeği olan Pendik'teki en eski fabrikasını uzun bir süredir yenilemek istiyordu.
Ancak Pendik'teki fabrika artık şehir içinde kaldığından buradan çıkmaya karar veren Türk Ytong, Gebze'de Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi'nde satın aldığı yeni arazide 50 milyon euroluk yatırımla 'dünyanın en büyük Ytong fabrikası' projesini başlattı. TOKİ de Türk Ytong'un Pendik arazisinde, Emirgan Korusu büyüklüğünde dev bir park yapmak için harekete geçti.
Önceki gün duayen sanayici Fethi Hinginar ile 2016 yılında 30 milyon euroluk bir yatırımla faaliyete geçen Çatalca'daki dünyanın ilk yeşil sertifikalı Ytong fabrikasını ziyaret ettik.
Bu yıl başında Multipor adını taşıyan yanmaz ısı yalıtım levhası üretmeye başlayan yeni tesisi dolaştıktan sonra, yüzde 25'i Alman Ytong'a, geri kalanı da Üründül, Emiroğlu ve Demiren Ailelerine ait olan Türk Ytong'un yeni projeleri hakkında bilgi aldık. Pendik arazisinin satıldığını da böylece öğrenmiş olduk.
Pendik fabrikasının olduğu arazinin yeşil alana dönüştürüleceğini öğrenince dün TOKİ Başkanı Turan'ı aradım.
"Pendik'teki arazi imara açılma konusunda uzun zamandır tartışma konusuydu. Takdir edersiniz ki E5 kenarında çok değerli bir arazi. Arazi sahiplerine yeşil alan yapmak istediğimizi söyledik. Zaten çok uygun bir bedelle kamulaştırıldı" diyerek Pendik projesini anlatmaya başlayan Turan, o bölgede, 300 dönümü Türk Ytong'a, 70 dönümü Hazine'ye ve 200 dönümü de vatandaşlara ait olmak üzere toplamda 500 dönüm arazi olduğunu söyledi ve dönüşüm hakkında şu ilginç bilgiyi paylaştı:
"Hep tam tersi olur. Alışkanlık nedir? Anlaşma yapılır ve arazinin yüzde 25'i yeşil alan bırakılır, gerisi imara açılır. Oysa şimdi tam tersi olacak. 500 dönüm arazinin 350 dönümüne Yıldız Parkı, Emirgan Korusu büyüklüğünde bir koru yapacağız. Sürdürülebilir bir proje peşindeyiz. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere İstanbul'da yapılaşma, yeşil alan hepimizin hassas olduğu bir konu."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA