Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

‘Tarım istihdamının yarısını oluşturan kadınların emeği fark edilsin’

Türkiye'nin ekonomide sıçrama yapmasının, refahı yükseltmesinin yolu kadın istihdamından geçiyor. Kamu ve özel sektör, bu gerçeği kabul edip ayağı yere basan projelerle kadınları desteklediğinde ortaya gerçekten güzel işler çıkıyor.
Dün Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan, Şekerbank'ın desteği ile yürütülen ve benim de başladığı 2015'ten bu yana jürisinde olduğum, "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nda dereceye geren çiftçi kadınların ödüllerildiği toplantıya katıldım.
Ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesiyle 2017 birincisi olan Sultan Kaçamaz'a ödülünü vermeden önce yaptığı konuşmada ilginç bir noktayı vurguladı:
"Tarımdaki istihdamın yarısını kadınlar oluşturuyor ancak bu emeğin fark edilmediğini görmek üzüntü veriyor." Belki de bu yüzden Emine Erdoğan hem bu toplantıda kadınları yüreklendirici bir konuşma yapmak istemişti hem de kabinenin tüm kadın bakanlarını da yanına almıştı.
Tabii kuşkusuz erkekleri ikna etmeden kadınların güçlenmesi mümkün değil. O nedenle 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nün olduğu haftaya denk getirilen bu projenin ödül töreninde 'kadın dostu' konuşmasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba sadece çiftçi kadınları değil salonda bulunan tüm kadınları etkilemeyi başardı.
Fakıbaba'nın tarımda kadınların önünü açan projeleriyle dikkat çekmeye başladığını söylemeliyim. "Zengin kaynakların fakir bekçileri olmamak için kadınları destelemeliyiz.
Kadınlara pozitif ayrımcılık dedim ama değil, bu bir hak verme olayı" derken salonu dolduran tüm çiftçi kadınlar coşkuyla alkışlıyordu Fakıbaba'yı.
"Üreten Kadın Büyüyen Anadolu" sloganıyla tarımda kadın girişimciliğin güçlendirilmesi için bakanlık kadın çiftçilere İŞKUR ve KOSKEB kanalıyla hem eğitim veriyor, hem de yenilikçi projelerle tanıştırıyor.
Fakıbaba, "Urfa'da belediye başkanlığı yaptığım zamanlarda 500 lira mikrokredi verdiğim arkadaşımı gittim, gördüm. Şimdi yanında 15 kadın çalıştırıyor. Kadınları birazcık desteklediğinizde yapamayacakları hiç bir şey yok" diyor.
"Tarım bankacılığı genlerimizde var" diyen Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, kırsaldaki kadınların ekonomiye dahil edilmesi için proje üretmeye devam edeceklerini söylüyor.
Kadın çiftçilerin, Şekerbank'ın desteğiyle girişimci olduğu projeye, bu yıl 16 ilden 1270 proje katılmıştı. Banka, bu projeler arasından 44'üne toplamda 155 bin lira destek sağladı.
Kahramanmaraş'tan Sumak Ekşisi projesiyle Sultan Kaçmaz'ın birinci olduğu yarışmada, Çıtır Çileğim projesi ile Batman'dan Lale Basut ikinci, Ayşe Hanım'ın Çiftliği projesi ile de Samsun'dan Ayşe Akkuş üçüncü oldu. Jüri Özel Ödülü de Aydın'dan kestanenin işlenmesi için tesis kurulmasını öneren Hafize Altınay'a gitti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA