Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türklerin geliştirdiği ‘akıllı denim’le dünya çapında kampanya!

Geçen hafta Amsterdam'da katıldığım bir konferansta konuşmacılarından biri şöyle dedi. "Dünyada bugün bir ekonomik krizden söz edemeyiz ama günümüzün en büyük krizi güven krizi." Doğrusu konferansın en dikkat çekici cümlelerinden biri, benim için 'güven krizi'ne ilişkin yapılan bu saptamaydı.
Siyasette olduğu kadar iş dünyasında müşterilerin, tüketicilerin şirketlere ve üreticilere duyduğu ya da duymadığı güvenin en büyük başarı kriteri olduğu aşikar galiba.
Bu perspektiften bakınca, hali hazırda 52 milyon metre denim kumaş üreten ve bu üretiminin yüzde 90'ını ihraç eden Çalık Denim'in dünya pazarlarında elde ettiği güvenin paha biçilmez olduğu da ortada. Çalık Denim Genel Müdürü Hamit Yenici ile Amsterdarm'da düzenledikleri ve 'Everevolving Talks' adını verdikleri yeni nesil konferans sonrası bir araya geldik. Hikâyenin başı, Çalık Holding'in temellerini atan Ahmet Çalık'ın ilk Türkmenistan yatırımı için finansman bulmaya ABD'ye gittiğinde, bankalardan önce ABD'li bir firmadan ortada üretim yapacak bir tesis dahi yokken almayı başardığı potansiyel müşteri mektubuna dayanıyor galiba.
O güvenle bugün Çalık Denim Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçı firması arasında 269'uncu sıraya girmeyi başarıyor. 27 milyon dolarlık yatırımın ardından geçen yıl da 38 milyon dolarlık yeni bir yatırıma başlayan Çalık Denim, 2020 yılında 60 milyon metre denim kumaş üretmeye başlayacak.
Armani gibi en üst markalara da H&M gibi toplumun büyük kesimine hitap eden orta sınıf markalara da denim kumaş üreten Çalık Denim'in en büyük başarısını Hamit Yenici, araştırma ve geliştirmeye verdiği önemle açıklıyor.
Bugün 4'ü doktoralı, 21'i kadın 59 mühendisin yer aldığı Ar-Ge'de geliştirilen akıllı bir kumaş markalar tarafından kapışılıyor.Yakın bir zamanda bu denime atıfta bulunan 'Smart Jean' sloganı ile dünya çapında kampanyalar hazırlandığını Hamit Yenici'den öğreniyoruz.
Çalık Denim, 200 milyon doları aşan cirosunun yüzde 2'si olan 4 milyon doları yeni ürün araştırmaya ve geliştirmeye harcıyor.
Diyeceğim o ki katma değeri yüksek ürün geliştirmeyi başardığımız ve de dünya çapında bir güven veren şirket olduğunuzda yaşanan ekonomik zorlukların da üstesinden gelmek daha kolay oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA