Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zeugma’da muhteşem buluşma!

Zeugma mozaiklerinin sembolü olarak ünlenen Çingene Kızı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in demiyle 'kızkardeşi Belkıs'a kavuştu. İşte bu önemli kavuşmaya tanıklık etmek ve Zeugma Müzesi'nde dün sergilenmeye başlanan Çingene Kızı'na ait 12 parça mozaiği yakından görmek üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un davetiyle günübirlik Gaziantep'teydik dün.
Türkiye'de yapılan arkeolojik kazılardan yurtdışına çıkarılan nice kıymetli eser, bugün dünyanın bir çok ülkesinde sergileniyor ve çoğunlukla yasadışı yollardan ülke dışına kaçırılan bu eserlerin tekrar ait olduğu topraklara dönmesini sağlamak da mümkün olmuyor. Ancak bu kez öyle olmamasının sevincini yaşıyoruz.
Zeugma mozaiklerinden bazıları, 1960'lı yıllarda kazılar yoluyla elde edilerek yurtdışına kaçırılmış ve ardından çalıntı olduğunu bilmeyen ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Devlet Üniversitesi tarafından 35 bin dolara satın alınmıştı.
1998 yılında yeniden başlayan kazıların ardından kazı ekibindeki akademisyenlerın incelemeleriyle, ABD'deki üniversitede sergilenen mozaiklerin stilleri, renk özellikleri, mozaik taşlarının Zeugma Mozaikleri'yle uyuştuğunu tespit etmişler. Ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı 2012 yılında mozaiklerin Türkiye'ye iadesi için harekete geçmişti.
İşte 6 yıllık süren mücadelenin sonunda üniversite ve ABD bu mozaiklerin Türkiye'ye iadesine yeşil ışık yakmış ve işte 28 Kasım'da da Zeugma mozaikleri THY tarafından büyük hassasiyetle Gaziantep'e getirilmişti. Bizim de tanıklık ettiğimiz bu buluşmada birçok kuş motifi ve Fatma Şahin'in Çingene Kızı'nın kızkardeşi dediği bir başka menadın sergilenmesine dün başlandı ve halkında da büyük bir ilgisiyle karşılandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çingene Kızı'nın resmedildiği kompozisyona ait eşsiz parçaların Gaziantep'e gelmesiyle, ilk 11 ayda 251 bin ziyaretçi sayısıyla kendi rekorunu kıran Zeugma Müzesi'ne ilginin katbekat artacağını söylüyor.
Ülke tanıtımında arkeolojinin nasıl büyük bir rol oynadığını biliyoruz. Çingene Kızı gibi böylesine güçlü bir markaya ait önemli parçaları getirmek için büyük çaba sarfeden Türkiye, dünyanın konuştuğu bir adım attı. Bakan Ersoy da Fatma Şahin ile birlikte konunun bizzat takipçisi ve destekçisi olarak Gaziantep'te vakit geçirmeden büyük bir lansman yaptı. Bir dip not vermem gerekirse, Turizm Bakanlığı yetkililerinden öğrendiğim bilgiye göre, Çingene Kızı'nın da içinde bulunduğu 15 metrekarelik mozaik parçasına ait 12 mozaiğin Zeugma Müzesi'nde, bir başyapıt olan Çingene Kızı'ndan bağımsız olarak sergilenmesi düşünülüyor ki Çingene Kızı'nın değeri düşmesin.
Dileriz bu gelişmeler, Ersoy'un hedeflediği daha çok para harcayan nitelikli turist sayısının artmasında etkili olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA