Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AMERİKA'NIN GÜNDEMİ SERDAR KARAGÖZ

Savaş faturasını ödeme zamanı

Dünya jandarmalığı için harcanan trilyonlarca doların faturası masaya geldi. ABD'de 1.2 trilyonluk tasarrufun bedeli halktan çıkacak

ABD Başkanı Barack Obama, 10 yıl içinde kamu harcamalarında 1.2 trilyon dolarlık tasarruf yapılmasını öngören paketi geçtiğimiz hafta devreye soktu. Bu kapsamda 2013 mali yılında 85 milyar dolarlık tasarruf hedefleniyor. Bu rakam bütçe açığını kapatmak için ufak fakat Amerikalılar'ı tasarrufa ısındırmak için büyük bir adım. Plana göre Amerika'da eğer yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa 10 yılın sonunda oldukça küçülmüş bir devlet bütçesi göreceğiz. Her alanda tüketim kültürünü benimseyen Amerikalılar, ilk kez bu kadar kapsamlı bir tasarruf atmosferiyle karşı karşıya. Hatta sadece onlar değil tüm dünya bu tasarruf politikasından etkilenecek. Amerikan savunma harcamalarına ilişkin kesintiler dünya siyasetinde etkisini gösterecek. Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Sorunların çözümünde diplomasiyi güçlendirelim" sloganı boşuna değil. Kerry, ilk yurtdışı gezisinde Amerika'nın yüksek maliyetli askeri operasyonlardan uzak duracağı mesajını verdi. Bu paketle yeni bir "izolasyon dönemi"ne girildiğini de söyleyebiliriz. Yedi ay içinde savunma harcamalarından 46 milyar dolar kesilecek. Kesintiler operasyon, personel ve ordunun araştırma geliştirme programlarını vuracak. Savunma Bakanlığı'nda çalışan 800 bin kişiye ücretsiz izin verilecek. Amerikan siyaseti de kısıntılar nedeniyle hareketlendi. Savunma eski Bakanı Leon Panetta, "Bu kesintiler Amerikan ordusunu ikinci sınıf bir ordu seviyesine düşürecek" derken silah lobisi de Kongre üzerinde savunma kesintilerinin gözden geçirilmesi için baskı yapmaya başladı.

ABD'DE TASARRUF RÖTARI
Mart 2013'ten itibaren Amerika'ya yolu düşecekler havalimanlarında biraz sıkıntı çekmeye hazırlıklı olsun. Amerikan İçişleri Bakanlığı ve Federal Havacılık Kurumu'nun bütçesindeki kesintiler nedeniyle havalimanlarında ekstra rötarlar yaşanıyor. Federal Havacılık Kurumu ödenek yetersizliği nedeniyle bazı yerel havalimanlarının gece mesaisini durdurdu. Havalimanlarında güvenlik personeli bütçesindeki kesinti de uzun güvenlik kuyruklarının oluşmasına sebep oluyor.

Fakirler ezilecek
Amerikan Kongresi'nin yayımladığı rapora göre kesintiler, 2013'te 750 bin kişinin işini kaybetmesine yol açacak. 85 milyar dolarlık kesinti Amerikan ekonomisinde 0.6'lık küçülmeye de sebep olacak. 26 milyar doları bulan sosyal alandaki kesintiler en çok Amerika'nın fakirlerini vuracak. Çünkü evsizlere yapılan yiyecek ve kira yardımları da kesintiden etkilenecek. Ulusal Sağlık Enstitüsü 31 milyar dolar olan bütçesinin 1.6 milyar dolarını kaybedecek. Kamu sağlığı alanında sürdürülen projeler ve araştırmalar yarım kalacak. Eğitim alanında ise 14 bin öğretmenin işini kaybedeceği ve okul öncesi eğitim programlarında kesintiye gidileceği belirtiliyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA