Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AMERİKA'NIN GÜNDEMİ SERDAR KARAGÖZ

Amerikalılar'ın vergisi İsrail'e akıyor

ABD Başkanı Obama İsrail'de Netanyahu'yla yeni bir sayfa açıp, lobinin gönlünü almaya çalışacak. Ancak her gün İsrail'e gönderilmek üzere ceplerinden 8.5 milyon $ çıkan Amerikalılar rahatsız

Birinci döneminde bütün eleştirileri göze alarak İsrail'i ziyaret etmeyen ABD Başkanı Barack Obama, ikinci döneminin ilk resmi ziyareti için İsrail'de bulunuyor. Başkan Obama'nın İsrail ziyareti Amerika'nın gündemini uzun zamandır meşgul ediyordu. Seçim öncesi Cumhuriyetçiler'in yoğun eleştirisine maruz kalan Obama, bu ziyaret sayesinde hem İsrail Başbakanı Netanyahu ile yeni bir sayfa açacak hem de ABD içindeki İsrail lobisinin gönlünü alacak.
Geziyi İsrail'in Amerika'daki en büyük lobisi AIPAC yakından takip ediyor. Amerikan siyasetinde en etkili gruplardan biri olan AIPAC, Obama'nın İsrail'e yaklaşımını not ederek 2014 ara seçimlerinde izleyeceği politikayı belirleyecek. ABD'de siyasi kariyer yapanlar AIPAC ile iyi geçinmek zorunda. Kuruluş, Amerikalı siyasetçileri hem yerel düzeyde hem de kongre faliyetlerinde kıskaca almış durumda. AIPAC'in siyasetçiler için kara listesi bile var. ABD'nin İsrail'e desteğini sorgulayan bir siyasetçi kendini "AIPAC kara listesi"nde buluyor. "Amerikan vatandaşlarının ödediği vergileri neden İsrail'e aktarıyoruz?" cümlesi kara listeye girmek için yeterli.
ABD Başkanı Obama 2012 yılında kongreden 3.1 milyar dolarlık "İsrail yardım paketi"nin onaylanmasını isteyerek başkanlık seçimlerinden önce AIPAC'e gerekli mesajı yolladı. Bu paket çerçevesinde her gün 8.5 milyon dolar Amerikalılar'ın cebinden alınıp, İsrail'e aktarılıyor.
Başkan Yardımcı Joe Biden'a göre Obama bu yardım paketiyle "Amerikan tarihinde İsrail'e en fazla yardım eden başkan" ünvanını aldı.

10 YILDA 30 MİLYAR $
Fakat AIPAC işin peşini bırakmıyor. Çünkü ABD'de her alanda olduğu gibi dış yardımlarda da bütçe kesintileri gündemde.
2013 yılı Amerika'da bütçe kesintileri ile başlarken AIPAC, 3.1 milyar dolar olarak hedeflenen yardım paketinin kesintiye uğramaması için Kongre üyelerini ve Obama yönetimini baskı altında tutuyor. Savunma Bakanı Chuck Hagel, 2013 mali yılında 85 milyar dolarlık bütçe kesintilerinin İsrail'e yapılacak yardım paketinde ciddi bir değişikliğe neden olmayacağını açıkladı.
Başkan Bush'un 2007 yılında çıkardığı İsrail'e 10 yılda 30 milyar dolarlık yardım planına harfiyen uyan Obama yönetimi, önümüzdeki yıllarda da bütçe kesintilerinin İsrail'e yapılan yardımları en az seviyede etkilemesi için çaba sarfedecek.
Özellikle İsrail'in "Demir Kubbe Savunma Sistemi"ni destekleyen Amerikan yönetimi, sadece bu sistemlere 2011'den bu yana yaklaşık 900 milyon dolar hibe etmiş durumda.
Cumhuriyetçi kongre üyeleri ve Başkan Obama bütçe kesintileri konusunda uzun pazarlıklar yaparken, İsrail'e yardımların kesilmemesi konusunda hemfikirler. Kimse 2014 ara seçimleri öncesi İsrail lobisinin desteğini kaybetmek istemiyor.
Amerikan vatadaşlarının vergileri biraz arttırılacak, kamu harcamaları kesilecek ama İsrail'in aldığı yardımda ciddi bir azalma olmayacak. Obama Tel Aviv'e "Amerika olarak bütçe anlamında zor bir dönemden geçiyoruz ama bunun sizi en az düzeyde etkilemesi için herşeyi yapacağız"mesajını verecek.
Hepsi olmasa da Amerika'daki bazı vergi mükellefleri bu gidişattan rahatsız. ABD'de İsrail'e yapılan yardımlar son bütçe kesintileri nedeniyle daha fazla göze batar hale geldi. Düzenlenen kampanyalar ile İsrail'e yapılan Amerikan yardımlarına artık bir son verilmesi isteniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA