Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AMERİKA'NIN GÜNDEMİ SERDAR KARAGÖZ

Güçlü Türkiye imajı Türk diyasporasına yarıyor

Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde Türk Amerikan toplumunun nabzını tuttuk. ABD'de Türkiye imajı güçleniyor, Türkler'in özgüveni artıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde Türk-Amerikan Dernekleri Assamblesi (ATAA) ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) başkanlarıyla durum değerlendirmesi yaptık. Her iki başkan da Türkiye'nin ekonomik atılımının Amerika'da hissedildiğini ve Türk-Amerikan toplumunun daha özgüvenli olduğunu söylüyor.
ATAA Başkanı Mehmet Çelebi, ziyareti şöyle yorumluyor: "Türkiye'deki çözüm sürecine Amerika'nın tam destek vermesi bence çok önemli. Ayrıca Suriye konusunda artık somut adımlar atılmalı. Türkiye-ABD Serbest Ticaret Anlaşması için el sıkışılmasını bekliyorum."
ABD ile ikili ilişkilerde yaşanan uyumun ticarete yansımadığını dile getiren Çelebi, "Türk devleti ile Türk-Amerikan kuruluşlarının yakın bir işbirliği içinde çalışması bir farklılık yaratabilir. Amerikalılar'a Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri, potansiyeli ve yeni teşvikleri anlatmalıyız" diyor.

Türkiye imaj değiştirdi
25 yıldır ABD'de olduğunu söyleyen Çelebi'nin bir tespiti var: "Türk imaji son yıllarda çağ atladı. İlk geldiğim yıllarda 'Geceyarısı Ekspresi' filmiyle özdeştirilen bir Türkiye vardı. Bugünlerde Türkiye ABD'deki tüm saygın basın kuruluşlarının sıklıkla bahsettiği, takip ettiği, ilgilendiği ve önemsenen bir ülke haline geldi. Artık Türkiye hem ekonomisi hem de bölgesindeki etkin rolü ile dikkat çekiyor."
Amerika'da Türk networklerinin zayıf kaldığını anlatan Çelebi, "Mesela Serbest Ticaret Anlaşması gibi konular kongrenin önüne geldiği zaman Türkiye'ye destek verebilecek Arap, Afrikalı, Balkan, Orta Asyalı kuruluşları da çalışmalarımıza katmalıyız. Amerika çapında 5-6 milyonluk bir baskı grubu oluşturmalıyız" diyor.
TADF Başkanı Ali Çınar da Amerika'da Türkiye'nin güçlendiğine dikkat çekerek, "Ülkemiz dış politikada ne kadar söz sahibi olursa bizler de ABD'de o oranda güçleniyoruz" diyor. İki ülke arasında ticari ilişkilerin güçlü olmadığını anlatan Çınar, "Türk girişimcilerimizin daha cesur adımlarla Amerika pazarına girmesi gerekir. Serbest Ticaret Anlaşması ticaret hacmini çok yukarıya çekecektir" değerlendirmesini yapıyor.

Artık rekabet edebiliyoruz
Türkler'in imaji ve konumunun geçmiş yıllara kıyasla çok daha iyi durumda olduğunu anlatan Çınar, şöyle konuşuyor: "Amerika'daki toplumumuzun eğitim düzeyi ve profesyonel iş hayatında geldiği pozisyon bu imajı güçlendiriyor. Ayrıca girişimcilik konusunda Türkler Amerika'da çok etkinler. Hem iş dünyasında hem de akademik alanda çok daha rekabetçi bir toplum olduk. Türk Amerikan toplumunun başarıları Türkiye'nin imajını güçlendiriyor."

Lobi için nüfus ve para şart
Çınar'ın tespitleri de ilginç: "ABD'de lobicilikte güçlü olmanız için oy potansiyeli ve maddi güç gerekiyor. Türk toplumu bu iki alanda güçleniyor. Türkler, Amerikan yerel siyasetinde yavaş yavaş aktif olmaya başladı. Eyalet meclisinde temsilcilik, belediye başkan yardımcılığı düzeyinde politikaya girmeye başlayan vatandaşlarımız var."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA