Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

‘Doğu ve Batı’yı aşan hakikate yönelmek

İfadenin orijinali, 'doğuyu da, batıyı da aşan hakikate yönelmek'. Bir süredir, Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz Doç. Dr.
İbrahim Kalın'ın kaleme aldığı 'Ben, Öteki ve Ötesi'ni okuyorum. Son küresel finans krizinin dünya ekonomisinde sebep olduğu ve 'yeni normal' dediğimiz başlıkları, dünyada yükselen 'yeni orta sınıf', batılı ekonomilerdeki 'aşırı sağcılaşma', Atlantik'in düşüşü ve Pasifik'in yükselişi şeklinde sıralamaktayız. Batılı ekonomilerde artan sorunlar ve Asya- Pasifik ekonomilerinin öne çıkışı, başlangıçta, yılların getirdiği kırgınlık ve kızgınlıkla, bizleri bir miktar tebessüm ettirdiyse de, gelişmiş ekonomilerde var olan ekonomik sorunların giderek derinleşmesi, küresel finans krizinin 6. yılından itibaren bizlerin de canını acıtmaya başladı.
Bu nedenle, dünya ekonomisinin 'sürdürülebilir büyüme' sürecini yeniden yakalayabilmesi adına, G20 toplantılarında 'doğuyu da, batıyı da aşan hakikate yönelmek' elzem hale gelmiş durumda. Dünya ekonomisinde sıkışan üretim ve ticaret, artık kimin kabahatli, kimin haklı olduğunu aramamız gereken çıtayı geçmiş durumda.
Türkiye, G20'nin tavsiyeleri doğrultusunda, kamu mali disiplinine azami hassasiyet ile kamu harcamalarının büyümeye katkısının en iyi hakkını veren ülke. Kamu- Özel Sektör İşbirliği (PPP) projelerinin yüzde 50'sini dünyada Türkiye yapıyor.
Türkiye'nin bu anlamda, G20 üyesi 10 gelişmekte olan, hatta kimi gelişmiş ekonomilere ilham verecek yönleri var. 1990'da yüzde 37.1 olan dünyada yoksulluk oranı, 2015'te yüzde 9.6'ya inmiş.
Türkiye'nin de içinde yer aldığı E7 Grubu 'yükselen yeni orta sınıf'tan en çok yararlanacak ekonomiler olacak iken, 2010'dan itibaren ve 2013'te bilhassa yoğun olarak terör ve siyasi operasyonlara maruz bırakıldık. Bu süreci, 'ekonomide seferberlik' anlayışı ile aşarsak, 2017'de iyi bir büyüme yakalayabiliriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA