Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

‘Manşet’ ve ‘çekirdek’ finansı rahatlattı

Dün açıklanan enflasyon verileri, kimi ekonomist arkadaşlar verilerin içinden belirli bir olumsuzluk yakalamaya çalışsalar da, ikinci aydır ekonomistleri ters köşeye yatırıyor. Eylül için yüzde 0.72 aylık tüketici enflasyonu bekleyen ekonomistler, gerçekleşen veri yüzde 0.18 artış çıkıp, yıllıklandırılmış manşet enflasyon yüzde 8.1'den 7.3'e gerileyince, epey şaşırmışlardı.
Geçtiğimiz ekim için de, ekonomistlerin beklentilerinin ortalama aylık yüzde 1.62'lik bir enflasyon artışı idi. Benim, veri açıklanmazdan bir iki dakika önce sosyal medyada paylaştığım tahminim ise yüzde 1.02-1.32 aralığıydı.
Gerçekleşen oranın yüzde 1.44 olması ile yıllık manşet enflasyon, bir kez daha, yüzde 7.16'ya geriledi. TCMB'nin para politikasını belirlerken dikkate aldığı 'H' ve 'I' tanımlı çekirdek enflasyon verileri de, sırasıyla yüzde 7.01 ve yüzde 7.04'e geriledi.
Önceki iki yazımdan hatırlatarak, ekimde de, enflasyonun piyasa beklentileri altında kalmasının, hem TCMB'nin ekime kadar ara vermeden gerçekleştirdiği faiz koridoru üst bandındaki indirim kararlarını teyit ettiğini, hem de bu hafta bankalarımızın kredi faiz oranlarındaki '2. indirim' dalgasını desteklediğini belirtmem gerekiyor. Bu durumda, TCMB Para Politikası Kurulu'nun kasım toplantısı için, faiz koridoru üst bandında bir 25 baz puanlık indirim alanı daha oluşmuş durumda. Bununla birlikte, piyasa, ABD Merkez Bankası'nın (FED) aralık ayı ortasındaki toplantısını gördükten sonra, TCMB'nin faiz indirimi ile ilgili o adımı atacağını bekliyor. Enflasyondaki yumuşama, aynı zamanda, TL'nin yabancı paralar karşısındaki değeri açısından, döviz kurlarında yukarı yöndeki olası baskıyı da hafifletmekte.
Bu koşullar altında, ABD'nin özel sektör maaş bordrosu verisi (ADP) beklentilerin altında gelmiş, haftalık işsizlik başvurusu verisi ise, tersine, beklenenin üzerinde gelmişken, bugün açıklanacak ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin de beklentilerin altında gelmesi halinde, TL başta olmak üzere, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanabilir.
Bu nedenle, piyasalar ABD istihdam verisini, hele FED 'hâlâ kafam bir miktar karışık' demişken, nefesini tutup bekleyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA