Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

7. Boğaziçi Zirvesi’yle ‘Ticaret Köprüsü’

Şanghay İşbirliği Örgütü ve 'Pasifik' kavramlarının Türkiye için artan anlam ve önemini birileri anlamamayı veya çarpıtmayı sürdürse de, dünyanın hızla değişen ekonomi-politik dengelerinde Türkiye'nin artan 'pivot' rolü adına, salt 15 Temmuz menfur darbe girişiminden bu yana İstanbul'un ev sahipliği yaptığı küresel toplantılardaki yoğun katılım ve mesajlara detaylı bakmak yeterli. 7. Boğaziçi Zirvesi de, Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde, 'Küresel Gelecek ve Küresel Hedefler' ana temasıyla başlıyor. Avrasya'nın kaderini değiştirmek adına, Türkiye'nin üstlendiği 'uluslararası işbirliği'ne dayalı pivot rol, Boğaziçi Zirvesi'nin kurucusu Uluslararası İşbirliği Platformu'na ilham kaynağı oldu.
2010 ile 2025 arası, Güney Doğu Asya'da 515 milyon, Sahra Altı Afrikası'nda 386 milyon ve Kuzey Afrika ile Orta Doğu'da 102 milyon nüfus artışı, Boğaziçi zirvelerinin, 7 yıldır Türkiye ile bu coğrafyalardaki ülkeler arasında ticari, siyasi ve kültürel işbirliğini güçlendirmeye yoğunlaşmasının temelini oluşturmakta. Boğaziçi Zirvesi'nde, Orta Doğu, Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinden başlamak üzere, 70'e yakın ülke arasında ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda, devlet adamlarını, özellikle genç liderleri, iş kadınları ve iş adamları ile öncü girişimcileri bir araya getirmek, Türkiye'nin Avrasya'daki umut verici rolünü perçinliyor. 15 Temmuz'dan bu yana, 1. ve 2. kuşak komşu ülkelere yaptığımız tüm ziyaretlerde mesaj net: "Türkiye bizim son kalemiz. Siz düşerseniz, biz 5 dakika dayanamayız. Türkiye'nin tüm gücüyle Avrasya'ya ilham vermesi, bizlerin geleceğinin de teminatı."

Esta'dan 'küresel' başarı
Türk firmaları dünya inşaat sektöründe 'küresel lig'in tepesine oturmuş durumdalar. Rusya'nın Krasnodar şehrinde yapımı tamamlanan ve dünya futbol statları içinde, teknolojik kalitesi ve proje konseptiyle benzeri olmayan bir kategoriye yerleşmiş olan Krasnodar Arena Stadı da, bir Türk şirketi olan Esta Global tarafından tamamlanmış bir proje.
Türkiye ile Rusya arasında hızlanan yeni yakınlaşma süreci, Türk şirketlerinin yeniden önemini artıracak. Esta Global gibi şirketlerin olimpiyatlar ve spor kompleksleri gibi alanlarda elde ettikleri tecrübeler, Türkiye'nin inşaat sektöründeki küresel gücü ve uluslararası organizasyonların her zaman bir numaralı adayı konumunu perçinliyor. Gündemi kirletmeye çalışanlara aldırmayıp, Türkiye'nin küresel ölçekteki organizasyonlarının başarılarından mutlu olalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA