Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

TCMB’ye ‘küresel enflasyon’ müjdesi

Döviz kurlarındaki dalgalanma ön plana çıkarılarak, dalgalanmanın önüne geçilmesinin öncelikli koşulunun TCMB Para Politikası Kurulu'nun anlamlı bir faiz artışı olduğu kimi ekonomistlerce vurgulanıyor. Benim de içinde yer aldığım ekonomistler ise, Türkiye Ekonomisi için önceliğin büyüme olduğu konusunda ısrarcıyız. Bu nedenle, Ekonomi Yönetimi'nin büyümeyi destekleyici paketleri sürdürmesi, tüketici güvenini artıracak tedbirler kritik önemde. Üretimin desteklenmesinin istihdam açısından son derece anlamlı yönleri olduğu gibi, ekonomik aktivitenin güçlü kılınmasının kamunun vergi gelirlerinin sürdürülebilirliği açısından da önemi ıskalanmamalı. TCMB'nin büyümeyi destekleyici bir duruş ortaya koymasını eleştirenler şu noktayı atlamasın: '2017'de de küresel enflasyon riski yok.'
2008 küresel krizi öncesindeki küresel büyüme performansı dikkate alındığında, 1.5-2 puan aşağıdayız. Bu durum, küresel tüketimdeki keyifsizliğin, küresel ticaretteki sıkıntıların üretime yansıması. Dünya ekonomisinde üretimde genel bir momentum kaybı var ise, bunun küresel emtia fiyatlarına yansımaması mümkün değil. 2010 yılı fiyatları baz alındığında, 100 kabul edildiğinde, 2012'de 128 puan olan enerji fiyatları, 2016'da 55 puanı dahi gördü. Küresel petrol fiyatları 2016'yı 43 dolar düzeyinde bir ortalama ile kapatmaya hazırlanıyor. Tarım ürünleri 2012, 114 puan iken, 89 puana, metal ve mineral fiyatları ise 96 puan iken 61 puana gelmiş.

ECB'nin enflasyon beklentisi zayıf
Küresel emtia fiyatlarındaki bu trend, dünya ekonomisi açısından, 2015'ten bu yana küresel ölçekte bir enflasyon riski olmadığına işaret etmekte. ABD, AB, Japonya ekonomilerinde toparlanmanın desteklenmesi adına, Çin'de ekonomik aktiviteyi desteklemek adına izlenen yumuşak para politikası süreci, büyük ölçüde küresel enflasyon riskinin olmamasına dayandırılarak yürütülüyor. 2017 yılı ile ilgili projeksiyonlar, küresel emtia fiyatlarında zayıf bir toparlanmanın devam edeceğini, küresel enflasyon riskinin gözlenmeyeceğini ve buna bağlı olarak, Avrupa Merkez Bankası ile Japon Merkez Bankası'nın en az bir yıl daha genişletici para politikası izleyebileceklerini gösteriyor.
Dünya Bankası'nın 2017 projeksiyonu, petrol fiyatının, ortalama 55 dolar seviyesini yakalayacağını; enerji fiyatlarının yüzde 24, tarım fiyatlarının yüzde 1.4, metal ve mineral fiyatlarının ise yüzde 4.1 artmasının beklendiğini gösteriyor. Lütfen, TCMB'yi 'enflasyonu ihmal ediyorsun' diye saçma sapan eleştirmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA