Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

TCMB ve FED gündemi belirleyecek

Bu hafta, uluslararası ve yurtiçi piyasalar hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hem de ABD Merkez Bankası'nın (FED) kararlarını takip edecek.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) yarın gerçekleşecek. FED'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ise dünden beri toplantıda ve toplantıda alınan kararlar bugün Türkiye saati ile 21'de gelecek. FED'in iki konuda ne karar alacağı merak edilmekte; ilki para politikası faiz oranını yükseltecek mi; ikincisi bilançosunu ne zaman küçültmeye başlayacak.
2008 sonbaharından bu yana FED'in bilançosu 0.9 trilyon dolardan 4.5 trilyon dolara genişledi ve dünya ağzına kadar 'dolar'a boğuldu. Şimdi, FED bilançosunu 1.6 trilyon dolar küçültmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, dünyadan bu miktar doları ne zaman çekmeye başlayacak belli değil. FED'in bilanço küçültme kararının önemi, artık faiz artış kararının önüne geçti. FED'in bilanço küçültme kararı eğer 2018 başına sarkarsa, Türkiye'nin de içinde yer aldığı önde gelen gelişmekte olan ülkeler, yılın kalan 5 ayını daha rahat geçirebilecekler.
Bu nedenle, bugün FED'in yapacağı açıklamalar da, 19-20 Eylül toplantısından sonra yapılacak açıklamalar da dikkatle takip edilecek. Başkan Trump'ın sebep olduğu iç ve dış politik tartışmaların devam etmesi ve FED'in de eylül toplantısında bilanço küçültme kararı almaması halinde, euro-dolar paritesinde 1.16-1.20 dolar bandında bir harekete şimdiden şaşırmayalım. Euronun güçlü seyretmesinin Türkiye'nin dış ticaret hadleri açısından olumlu bir katkısı olduğunu da ekleyelim. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın geçen haftaki açıklamaları da, Türkiye'nin AB'ye yaptığı ihracatın artarak devam edeceği noktasında olumlu ipuçları veriyor.
Nitekim IMF'nin son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda da, aynı noktalara işaretle, Türkiye'nin büyüme ve ihracat performansından övgüyle söz edilmiş.
Bu nedenle, ekonomi yönetimi de, güçlenen algıyı destekleyecek tedbirleri almayı sürdürüyor. Bu süreçte, TCMB'nin bilhassa BDDK ve Hazine tarafından yalnız bırakılmaması önemli.
Yarınki PPK toplantısından bir faiz indirim kararı çıkması beklenmiyor; ki doğru bir strateji. Çünkü TCMB gerek yıllık enflasyonu hızla tek haneye çekmek, gerekse de döviz kurlarındaki istikrarın devamı adına işi sıkı tutmak istiyor.
Bu nedenle, BDDK'nın bankacılık sistemini rahatlatan adımları, TCMB'nin sonbaharda atabileceği adımlar öncesinde, isabetli. Para politikasında doğru zamanda atılacak doğru adımların güçlü etkisi, son çeyrekte büyümeyi de motive edecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA