Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Deniz'lerin idamı ve Demirel sendromu - 2

Dün hazin bir hikâyeyi anlatmaya başladım. Bugün devam ediyorum. Gezmiş, Aslan ve İnan'ın katledilmesine tam destek veren, "Onlar vatan savunması yapıyor, suç işlemiyorlar" diye ülkücü gençlerin silaha bulaşmasına karşı da memnun bir tavır takınan Demirel 12 Eylül 1980'de iktidardan indirildi.

***

17 yıl sonra 1997'de ise aynı Demirel kendini iktidardan indiren cuntacı zihniyetle işbirliği yapmaktan çekinmedi. Tüm hayatı boyunca kendisine her zaman destek olmuş dindar kitlelere 90'larda ihanet etmekten çekinmedi Demirel; tıpkı 2010'ların Pensilvanya'sı gibi. Demirel'in yolunda giden Pensilvanya zihniyeti cuntalaştı ve milletin çoğunluğunun iradesine saldırdı. Bu toprakların çoğunluğu Demirel'i nasıl anıyorsa Pensilvanya'yı da öyle anıyor bugün.
***

Nasıl Deniz'lerin, Hüseyin'lerin, Yusuf'ların kalemini gözünü kırpmadan kırdıysa milyonlarca başörtülü gencin de hayallerini kırmaktan çekinmedi Demirel. O başörtülü gençleri "ikna odaları"na alanlara destek oldu aynı Demirel.
***

Sırf imam- hatipli olduğu için, sırf inancı gereği başörtüsü taktığı için üniversiteye girme hakkı elinden alınan milyonların çığlığına karşı sessiz kaldı. O dindar gençlere "Arabistan'a gitsinler" diyebildi. Zamanında da Deniz'ler gibi solcu gençlere "Moskova'ya gitsinler" diyordu. Gezmiş, Aslan ve İnan hiçbir yere gidemediler. Bu dünyayı terk etmek zorunda bırakıldılar. 42 yıl önce.
***

Bundan 6 yıl önce Taraf gazetesinde Deniz'lerin dünya görüşü hakkında çok sert bir yazı yazdım. Bu yazı çok tartışıldı, çok şey yazıldı, çizildi. Bana çok kızanlar oldu. Ben gözüm açılıp kendimce bir siyasi bilinç edinmeye başladığım andan itibaren 6 Mayıs 1972'de Deniz'leri katleden zihniyetten nefret ettim.
***

Açık bir zihinle ve berrak bir vicdanla bu ülkenin tarihine baktığım zaman 1915'te Ermenileri katleden zihniyetle, İstiklal Mahkemeleri'nde İslam alimlerini katleden zihniyetin, 1934'te Trakya'dan Yahudileri süren zihniyetle, 1944'te Türkçülere tabutluklar olayını yaşatan zihniyetin, 1961'de Menderes'leri katleden zihniyetle, 1972'de Deniz'leri katleden zihniyetin aynı olduğunu gördüm hep.
***

Öte yandan zulme uğrayanların bu zalim zihniyete karşı bir vicdan zemininde buluşamadığını da görüyordum. Mazlumların fırsatını bulduğunda hemencecik zalimler tarafına demiri atabileceğini görüyordum.
***

Deniz'leri katleden zihniyetle hesaplaşabilmek için Deniz'lerin de anaforundan kurtulamadıkları o İttihatçı zihniyeti önce kendi ruhumuzdan tasfiye etmemiz gerekiyor. Bu tasfiyeyi gerçekleştiremezsek bilin ki Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un kemikleri sızlamaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA