Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Yeni HSYK nasıl olacak?

Israrla yazıyoruz... 10 Ağustos seçimlerinden daha önemli seçim 19 Ekim 2014 HSYK seçimleridir. 10 Ağustos'un galibi zaten belli. 19 Ekim, Türkiye Cumhuriyeti'ne açıkça savaş ilan etmiş paralel suç örgütüyle ilgili evrensel hukukun gereğinin yapılması için hayati önemde bir gündür.
Şu an açıkça çete faaliyeti yürüten savcıları ve hâkimleri HSYK içindeki paralel örgüt üyeleri koruyor. Paralel savcılar ve hâkimler kamera önünde adam öldürse bu isimleri yine koruyacak bir fanatik fundamentalist yapı var HSYK içinde.

***

22 kişilik Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 üyeliği için 19 Ekim'de seçim yapılacak. İlk derece mahkemelerindeki hâkim ve savcılar, adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 ismi HSYK asil üyesi olarak belirlemek için sandık başına gidecek. Yargı teşkilatındaki muhafazakârlar, ülkücüler, Atatürkçüler, solcular ve Aleviler hepsi birden paralel örgütten nefret ediyor.
Paralel örgüt mensupları bunlara göre çok çok zayıf. Bugüne kadar hükümetin gücüyle bu noktaya geldiler. Şimdi dımdızlak kaldılar. Fakat hepsi paralel yapıdan hoşlanmaya bu siyasal kesimler aralarında da kapışmaya devam ediyor.
Özellikle 7 isim için Türk yargısındaki bütün farklı kanatların uzlaşması bu ülkenin geleceği için şarttır. 19 Ekim 2014 seçimlerindeki tek kriter hukuktan yana ve bu illegal çeteye karşı olmak olmalıdır.
***
HSYK seçimlerindeki aday listesini ilk açıklayan YARSAV oldu. Yargıçlar Sendikası'yla işbirliği yapan YARSAV, adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 de yedek üyelik için 11 kişilik aday listesini açıkladı. Önümüzdeki günlerde de idari yargıdan seçilecek 3 asıl 2 yedek üyelik için 5 isim daha açıklaması bekleniyor.
***

Uzun zamandır HSYK seçimleri için çalışma yürüten bir diğer grup ise yargı içinde büyük bir uzlaşma oluşturmak isteyen Yargıda Birlik Platformu. Platform henüz aday listesini açıklamadı.
Bu platform paralel örgüte karşı olan, öte yandan yargı teşkilatında popüler olan her kesimden insana kucak açmalıdır. Doğru ve kitlesi sağlam adayların belirlenmesi şarttır.
Ülkücü kimliğiyle bilinen ve ciddi bir kitlesi olan iki isim Ankara 4. Ağır Ceza Reisi Hayrettin Türe ve Balıkesir Başsavcısı Metin Yandırmaz'ın da HSYK'ya seçilme ihtimali kuvvetli. Bu isimler Yargıda Birlik'ten de aday gösterilebilir. Bence de gösterilmeliler. Alevi savcılar ve hâkimler arasında çok sevilen eski Bodrum Başsavcısı Ömür Topaç da HSYK'ya seçilebilir. HSYK seçiminde şahsi sürtüşmeler bu konuya dahil edilmemeli.
Öte yandan Atatürkçü ya da sol listeden de Adalet Başmüfettişi Mehmet Yılmaz ve Anadolu Adliyesi Hâkimi Nuh Hüseyin Köse gibi isimlerin HSYK'ya seçilme olasılığı kuvvetli.
Bu isimler de paralel örgüte karşı tavrıyla biliniyor. Zaten bu saatten sonra menfaatleri için paralel örgütle işbirliği yapan savcılar ve hâkimler intihar etmiş olur. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ülkenin güvenliğini tehdit eden bu suç örgütüne tüm kurumlarıyla aldığı bir karar var. Bu karara aykırı davranan yargı mensupları da bedelini öder.
***

Birçok konuda takdir ettiğim Demokrat Yargı grubundan da bir HSYK üyesi olsa demokrasi adına isabet olur. Fakat bu grubun yargı içindeki gücü çok marjinal. Diğer gruplara haklı ya da haksız bir öfkeleri var. Bunu da basına bol bol bilgi vererek yansıtıyorlar.
Bence bu süreç öfkelerin paranteze alındığı ve sadece örgütlü bir çeteden yargının kurtarılmasına odaklanıldığı bir dönem olmalı.
***

Bir de hakkında çok ciddi iddialar olan İbrahim Okur meselesi var ki başlı başına bir yazı konusu. Yarın da buna değinelim. 19 Ekim 2014 tarihi çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA